Војно-политчки коментатор Мирослав Лазански сматра да је чињеница да Албанци слушају искључиво Американце, и да ЕУ нема никаквог ефекта на њих, па се сходно томе, Лазански пита у коју то Европу Србија жели да уђе и интезивно ради на томе.

– Ако Европа толерише овакво понашање, или комесар Хан дође и даје неке бледуњаве изјаве или када Федерика Могерини каже да таксе морају да се скину, а Приштина то не уради, шта ми можемо да очекујемо од те Европе – наглашава Лазански, истичући да је “Приштина на неки начин понизила ЕУ”, сматрајући да само претња Америке Приштини може да оконча оно што се догађа на КиМ.

Он каже да очекивања мирних протеста Срба у Косовској Митровици нису могла да резултирају „медијским ехом у западним престоницама“ и, како каже, таква очекивања нису ни реална.

– У ситуацији када гори Париз, када имате жуте прслуке у Белгији, или разне ситуације на немачкој унутрашње-политчкој сцени, не можете да очекујете да ће ситуација на Косову да има одјека код међународне заједнице или било какав медијски ефекат на њих – сматра Лазански, јер како каже то није реално.

Према његовим речима, Америка је та која може да утиче на Албанце.

– Америка је признала Косово и они мисле да је то легитиман потез, наводно легитимне владе – објашнајва Лазански.

Вест да Кадри Весељи сутра путује у САД зарад консултација око трансформација КБС у војску, Лазански коментарише да је то очекивано, јер НАТО је, каже он, тај који обучава косовске снаге, наоружава и поставља кадровску структуру.

Ипак, Лазански се пита шта би ово путовање у Америку могло да изнедри, али како каже, свакако треба обратити пажњу.

– Приштина има једну грозничаву потребу да се покаже да је држава након свих пораза које је скоро доживела. Они могу да уђу на север Косова без силе, али то би био озбиљан ударац између договора Београда и НАТО-а, јер Бриселски споразум каже да НАТО гарантује да снаге Косова не могу да уђу на север Косова без одобрења главног командатна НАТО-а и сагласности локалне самоуправе, односно Српске заједнице – објашњава Лазански, наглашавајући да све што се тиче КиМ је кршење међународног права, па се због тога и пита колико ће супротна страна да се држи Бриселског споразума.

– Сада постоји закон силе и закон јачег. Албанци су се поставили тако да имају већи реметилачки капацитет у односу на Србију. Они би да ратују, Срби не би. Због тога су и Американци увидели да су Албанци ти који су проблематичнији и спремни на конфликте – објашњава.

Лазански каже да формирање војске Косова не представља претњу за државу Србију, али прихолошки јако лоше могу да утичу на Србе на Северу Косова. Како објашњава формирањем те војске, КиМ би се више осећао као држава.

– Та војска ако се устроји и формира, и крене на Север, то је граница инцидената. Не заборавимо да Срби нису без оружја. Довољно је само да опали први метак – сматра он.

Лазански каже да снажна дипломатска активност, настављање са мирним демонстрација, је једини пут решавању ситуације на КиМ.

– Свакако треба сачекати тај 14. децембар и видети хоће ли они заиста да формирају војску. Дијалог је залеђен, нема индиција да ће ту нешто ускоро да се промени. Европа је показала да нема никакву моћ – поручио је Лазански.