Покрајински премијер Игор Мировић саопштио је да је Скупштина Војводине усвојила незакониту и нестатутарну одлуку на седници 30. новембра, којом је на себе преузела ингеренције над KЦВ.

Мировић је најавио и да ће затражити да се надлежност врати Влади Војводине, а у саопштењу потврђује да су постојале незаконитости у раду Kлинике за инфективне болести Kлиничког центра Војводине.

Саопштење Мировића стиже након што је у петак демантовао да је поднео оставку због сукоба две струје Српске напредне странке ради стицања контроле на Kлиничким центром Војводине.

Сукоб је кулминирао након спора у вези са сменом Весне Туркулов са места управнице Kлинике за инфективне болести након откривања наводног „тајног“ ковид одељења, а потом и оставком директорке KЦВ-а Едите Стокић. Ниједна од ових смена још увек није званично потврђена.

У саопштењу које је објављено на сајту Покрајинске владе, Мировић наводи да је одлуком да Скупштина од Владе преузме надлежност над Kлиничким центром Војводине прекршен Закон о здравственој заштити и Статут Аутономне Покрајине Војводине.

„Тиме је унета конфузија у организацију дела здравственог система и то у најважнијој установи – Kлиничком центру. Одлука је донета са нескривеним циљем да се изврши притисак на управу УKЦВ да сакрије незаконитости уочене у раду Kлинике за инфективне болести, која је примала ковид пацијенте и након отварања нове болнице на Мишелуку, иако то није смела према здравственим прописима и упутствима. Последица тога је, на основу стручног надзора, један број новооболелих пацијената који су били у контакту са леченима мимо упутстава, а да то нису знали, нити је знао део запослених јер није била означена тзв. црвена зона и нису примењивана друга епидемиолошка правила. Након оправдане и стручне реакције управе Универзитског клиничког центра према одговорнима, наступила је политизована реакција Скупштине АП Војводине, односно покрајинских посланика од којих велика већина није истинито информисана о чему се заиста ради“, навео је Митовић.

Он додаје да ће затражити повлачење незаконите и нестатутарне одлуке јер је то једини начин, како каже, „да овлашћени орган – Покрајинска влада, односно Секретаријат за здравство – наставе, као и деценијама уназад, да координирају послове здравствене заштите у најреферентнијој установи у Војводини и једној од најреферентнијих у Србији“.

Покрајински премијер каже и да је посебно запањујуће што је овај, строго здравствено-стручни проблем, искоришћен за ширење неистина, обмањивање највишег државног руководства и политичку кампању већег броја актера у политичком животу, због чега су спремни да стручној и најширој јавности ставе на увид сва документа која показују забрињавајуће поступање одговорних и јасне налазе надлежних у вези са овим случајем.
Проблеми у Kлиничком центру Војводине трају већ извесно време. Портал 021.рс покушава већ више од две недеље да добије званичне одговоре у вези са наводним сменама у Kлиничком центру, али на питања не одговарају ни у KЦВ, ни у Покрајинском секретаријату за здравство.

Одговоре на питања о смени одбиле су да дају и директорка Kлиничког центра Војводине Едита Стокић, као и управница Kлинике за инфективне болести Весна Туркулов. Према незваничним информација, и Стокић и Туркулов су смењене са својих позиција.

Проблеми у KЦВ су наводно довели до кулминације унутрашњег сукоба у Српској напредној странци, односно у две војвођанске струје – једне која је ближа Игору Мировићу и друге која је блиска Милошу Вучевићу. Туркулов је, према незваничним информацијама, блиска Милошу Вучевићу, па је његова напредњачка струја у веома кратком времену организовала измену одлуке којом се надлежност над бирањем руководства Kлиничког центра Војводине пребацује са Владе на Скупштину Војводине.

Оставите Коментар