Миша Вацић, вођа “Српске деснице“ био је гост портала Србија Данас на Сајму медија, а изјавио је да је јачање деснице тенденција у Европи и да се нада да ће и његова странка постати део власти

Фото: srbijadanas.com / Јелена Обрадовић
Фото: srbijadanas.com / Јелена Обрадовић

Вацић је убеђен да ће и Стив Бенон, као „Сорош деснице“, помоћи да десница знатно ојача.

Како коментаришете груписање деснице у Европи и како ће се то одразити на Србију?

– Мислим да коначно имамо прилику да идемо у корак са глобалним политичким токовима. Срби су вечито каснили. Вечито смо каскали за Европом. Сада, када се десница диже свуда у Европи, чак је већ на власти у многим европским земљама. То је тендеција коју и Србија треба да покупи. Сматрам да СНС разуме тендеције које се догађају у Европи и да у будућности можемо видети Српску десницу као партнера власти у Србији.

Како би се то одразило на политику Србије?

Били бисмо вернији партнер него многи који су данас чиниоци власти и побољшали бисмо односе са другим земљама у којима су десничари на власти. Дошао је у Европу и Стив Бенон са задатком од Доналда Трампа да уједини Европску десницу. Основао је у Бриселу фондацију која треба да парира Сорошу. Бенон је сад „Сорош деснице“. Циљ је да десница предузме примат на пролећним изборима у Европском парламенту. Надам се да је Александар Вучић довољно мудар да укључи десницу у Србији. Неко ко је левичар не може да прави мост ка европској десници.

Фото: srbijadanas.com / Јелена Обрадовић
Фото: srbijadanas.com / Јелена Обрадовић

Очекујете да ће ускоро бити избори?

– Кад год буду избори, ми као да смо у кампањи. Већ 9 месеци радимо ужурбано, имали смо велике активности, маршеве од 1.500 српски ветерана, два пута смо пунили Сава Центар. Сви се боре за неко предузеће, за радно место, а суштински немају људе. Ако погледамо све партије, нигде нема кадрова. Српска десница јача, повезујемо се и на европској сцени са десничарима.

Како коментаришете покушаје да се формира војска тзв. Косова?

То се не сме дозволити и држава Србија мора да реагује. Српска десница ће бити на располагању српским органима. Морамо помоћи да се одбрани српски народ на Косову и Метохији.

Фото: srbijadanas.com / Јелена Обрадовић
Фото: srbijadanas.com / Јелена Обрадовић

Како коментаришете претње Ненада Чанка да ће „зауставити марш деснице у Новом Саду“?

То је небулоза. Видео сам, као „Фашисто нећеш проћи“, а ја сам већ био прошао. Ја то доживљавам као комплимент кад ми отворени сепаратиста и рушилац уставног поретка именује као фашисту. Не знам како могу бити фашиста кад сам реаговао управо због напада стране агентуре, оличене у његовој парти и Независног друштва новинара Војводине који су напали БИА због изјаве Марка Перезановића. На тај дан нацистички окупатор је стрељао ђаке у Крагујевцу, а то се тада десило јер су наше службе безбедности биле поткопане изнутра. Ако би Србија, не дај Боже, била нападнута, неки које је БИА именовала би дочекали окупатора отворених руку. Имамо у прошлости да су неки позивали на бомбардовање Србије, а после били лидери опозиције. Неки из опозиције прете вешањима, а знамо добро да је окупатор вешао на улицама Београда. Управо је тај Ненад Чанак оличење фашизма, јер он је тај који је газио таблу РТС, он се бахато вози ски санкама кроз центар Новог Сада, он пребија људе, он има те даме сумњивог морала, које после назива братаницама, а претходно се љубио са њима.

Ко су најопаснији експоненти страног утицаја?

Треба слушати шта каже БИА. То су поједини људи из НВО. На исти начин на који нападају Доналда Трампа у САД, Владимира Путина у Русији, Виктора Орбана у Мађарској, они нападају Александра Вучића. Смета им јарбол са српском заставом, нешто слично ради антифа покрет у САД. Они су највећа претња, али су мизерни јер немају људи који их подржавају.