Лидер Српске деснице и кандидат за председника Србије Миша Вацић обишао је Сомбор где је испред Прихватног центра за мигранте „Сомбор“ поручио да ће уколико победи на изборима имати „нулту толеранцију према свима који илегално прелазе границу Србије“.

– Верујем да су већина оних који пролазе кроз Србију нормални породични људи, али стотину пута смо видели да међу њима има и силоватеља, убица, терориста и других криминалаца. Безбедност грађана Србије мора бити на првом месту. У потпуности бих спречио улазак нелегалних мигранта, санкционисао оне који пређу границу нелегално. Србија има своје амбасаде и конзулате у свим суседним земљама и свако може затражити улазак у Србију, азил у Србији или транзит кроз Србију по условима предвиђеним законом – објасно је Вацић.

Он је пред капијама мигрантског прихватног центра рекао да закони који важе за грађане Србије морају важити и за све који у Србију долазе. 

– Када се Миша Вацић или било који држављанин Србије враћа из иниостранства у земљу, границу мора да пређе на граничном прелазу, да покаже пасош, да полиција изврши проверу идентитета, да ли је реч о особи за којом се трага, а због пандемије да се приложи додатна документација попут теста, сертификата итд. Када Миша Вацић или било који други држављанин Србије позове у посету некога из иностранства, а ја сам недавно био домаћин гошћи из Замбије, мора за ту особу да пошаље позивно писмо, да се плати осигурање, купи авионска карта и добије виза, ако је реч о земљи за коју имамо визни режим. Такође полиција мора да изврши проверу утврди да ли су разлози посете истинити. Реч је о процедури која може трајати и месец дана. Ако држављанин Србије или неко кога је у Србију позвао држављанин Србије проба да пређе границу без документа биће зауставље, ако је пређе ван граничног прелаза биће ухапшен и кажњен затворском или новчаном казном – објаснио је Вацић и упитао због чега српска полиција врши дискриминацију државља Србије и странаца који легално прелазе границу.  

– Ако  је мени као држављанину Србије потребно све то да испуним да би се вратио у земљу са службеног пута или одмора, како је потпуно непознатим људима, држављанима далеких земаља, без икаквих докумената и доказа о идентитету дозвољено да у Србију улазе кад и где хоће без икаве санкције. Ово представља недопустиву дикриминацију грађана Србије, али и странаца који желе легално да посете Србију – рекао је он.

Он је објаснио да је свака земља, према међународном праву, дужна да прими избеглице које беже из ратне зоне и којима је живот угрожен али да, у Македонији и Бугарској, из којих нелегални мигратни улазе у Србију, није рат и никоме тамо живот није угрожен.

– Они су безбедни оног момента када из Авганистана, Ирака, Сирије или друге земље ступе на тло Турске или било које друге земље и не постоји обевеза Србије да их прими. Ако постанем председник, Србија ће водити политику нулте толеранције према нелегалним преласцима границе, закон ће бити примењен у потпуности, а прекршиоци кажњавани. Ово неће зауставити илегалне мигранте на путу ка ЕУ већ ће их само скренути ван руте која води кроз Србију. Безбедност грађана Србије и спречавање дискриминације грађана Србије је мој приоритет – рекао је Вацић у Сомбору.

Вацић је прошетао централним градским улицама и разговарао са грађанима о проблелима које имају. 

Оставите Коментар