Руски министар спољних послова Сергеј Лавров није могао да посети Србију 7. јуна. Већ неколико дана цео свет потреса вест да су Црна Гора, Северна Македонија и Бугарска затвориле ваздушни простор за авион руског политичара. О узроцима и последицама инцидента говоре српски политичари и јавне личности, стручњаци сајта „О Србији на руском“.

Миша Вацић, председник Српске Деснице:

Прво, разумемо ко стоји иза ове подле акције. Ово је НАТО. Друго, видимо алармантне трендове у деградацији високих политичара користећи ову ситуацију као пример. Ови људи контролишу судбину читавих народа у својим државама, и дозвољавају себи тако ниске лудорије, као да су тинејџери. Владе Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске показале су потпуну зависност од НАТО пакта. Исто се не може рећи за Србију, која наставља да трпи ударце и задржава своју независност. Морамо одати признање храбрости целокупном српском народу и српској држави, који се, упркос огромним притисцима, не плаши политичких изјава у знак подршке Русији. Срби су данас једини отворени и искрени пријатељи Руса. Верујем да је ова неравнотежа снага на Балкану привремена. Доћи ће време, и заједно са Русијом ћемо овде завести ред. Изгубили смо једну малу битку, али нисмо изгубили велики рат. Победа увек иде онима који су на страни истине. По сваку цену не смемо се повући пред силом и неправдом.

С друге стране пример блокаде ваздушног простора, говори колико је неопходан излазак Србије на море (међународне воде) да бисмо могли да се бранимо и опстанемо.

Оставите Коментар