Председник Српске Деснице и кандидат за председника Србије Миша Вацић обележио је данашњи празник Св. Трифуна са виноградарима у околини Пирота где је у селима Рагодеш и Станичење присуствовао обичају „Зарезоја“, како још називају овог свеца у том крају.

Вацић је заједно са виноградарима орезао лозу и пресекао славски колач.

– Данас није никакав дан заљубљених већ Св. Трифун, заштитиник виноградара. Срби треба да славе своје православне празнике, а не западне које намеће потрошачка култура. Изабрао сам данас да будем у предивним пиротским селима, а не да испијам кафу у “кругу двојке” – рекао је Вацић који је иначе пре неколико година присуствовао овом обичају са српским виноградарима из Сиринићке жупе.

Вацић је подсетио да је његова породица пореклом из пиротског овог краја и да му је отац причао да се играо у непрегледним виноградима и одрастао на грожђу. Он је рекао да будућност српског виноградарства није у уласку у ЕУ већ у извозу у Русију и Кину.

– Чему да се наши виноградари надају у ЕУ кад ЕУ тера своје виноградаре да затиру винограде јер је њихово тржиште већ презасићено. Србија највише извози вина у земље региона попут БиХ и Црне Горе, као и Русију и Кину. Русија је највећи увозник српског вина. Наш извоз расте из године у годину што показује да је будућност нашег виноградарства ван ЕУ – објасно је Вацић.

Вацић је поручио да Србија мора више да улаже у виноградарство.

– Србија мора више да улаже у своје виноградаре и пољопривреду. Уместо да се финансирају нерадници из београдског круга двојке, разне НВО које раде против Србије и трују српску омладину штетним идеологијима, новац треба усмерити на оне који производе и који повећавају наш извоз – објаснио је он.

Села Рагодеш и Станичење осим по виноградарству, позната су и по томе што током окупације у Другом светском рату бугарски окупатори нису смели да заноће у тим селима нити да имају сталну војну поставу.

Оставите Коментар