Рио Тинто Група је англо-аустралијска мултинационална компанија и друга по величини корпорација за метале и рударство на свету. Српска Десница се противи доласку Рио Тинто групације у Србију, саопштила је ова странка.

– Једна од штетних и издајничких одлука тиранског режима диктатора Бориса Тадића је управо било довођење тог мултинационалног гиганта у Србију. Неопходно је раскрстити са политиком служења страним интересима и водити се искључиво добробити српске заједнице. Ако знамо, а знамо јер су неоспорне чињенице да је Рио Тинто изазвао грађански рат у Новој Гвинеји, да су због њихових не еколошких стандарда приликом експлотација рудника у Африци у многим местима деца масовно обољевала, да су реке заувек отроване и у њима биљни и животињски свет уништен,  да су безобзирно уништили 46.000 година старо од Унеска заштићену светињу Абориџина у Аустралији. Шта ми имамо уопште да преговарамо са таквом компанијом? – питају из Српске деснице.

Десница поручује да ако неко треба да копа литијум у Србији, онда су то Срби и српска држава, на домаћински начин и без угрожавања живота и животне средине.

– Наше благо никако нећемо дати у руке странцима који би да униште нашу животну средину и живот људи тог краја као и целе Србије. Не сме се дозволити никоме другом. Јер ако то буде радио не само Рио Тинто Група (позната по злу широм света) већ било која страна компанија,  онда ће Србија од тога профитирати исто као што државе Африке имају благодет од копања дијаманата. Тачније ништа, пошто сав профит одлази у касу мултинационалних корпорација. С тога као патриотска и домаћинска странка, а ја као њен председник, гласно и јасно кажем : Рио Тинто марш са Дрине, Рио Тинто марш из Србије ! Наше здравље и природа немају цену ! Србија нема цену ! – стоји у саопштењу које је потписао лидер Српске деснице Миша Вацић.

Оставите Коментар