Како коментаришете могућност за поновно увођење обавезног војног рока?

Могућност поновног увођења војног рока у Србији поздрављам, зато јер се и лично залажем као политички лидер националног покрета који захтева враћање обавезног служења војног рока, али и као обичан човек. Важније од тога је да већина грађана Србије снажно подржава ову иницијативу. То је јасан показатељ одговорности нашег друштва у погледу националне безбедности у критичним периодима за нашу државу и народ у целини.

Шта би обавезна војска значила за државу Србију?

Обавезна војска значила би пуно за Србију. Снажна и ефикасна армија чији је карактер изразито одбрамбеног карактера, превасходно је најбољи модел одвраћања за потенцијалне агресоре, велики економски партнер државе јер кроз војну индустрију расту и остале привредне гране, јача дух родољубља код омладине и ствара осећај националног поноса код већине људи који Србију воле, поштују и доживљавају као своју Отаџбину.

Прошле године сте предлагали враћање обавезног служења војске а део јавности вас је разапео на стуб срама. Зашто?

Они који су ме разапињали на стуб срама представљају статистичку грешку што се тиче подршке грађана Србије, тако да не обраћам пажњу на безвредне аутошовинисте. Галаме само на твитеру са лажних профила. Они не завређују чак ни да им се помене име – то су групе појединаца који по мишљење и плату иду у амбасаде западних држава. Толико о њима-небитнима.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Има ли Србија финанскијских могућности за обавезну војску?

Србија није у завидној економској ситуацији, али она је и те како лидер у региону по свим параметрима. Директна сарадња наше земље са руским, немачким или кинеским конгломератима ставља нас у позицију да би се финансије створиле за војне потребе државе, за почетак би и три месеца војне обавезе било сасвим довољно. Како буде јачала економска моћ државе, тако ће јачати и армија, модернизовати се и бити гарант заштите наше напредне друштвене заједнице. Без јаке војске нема ни јаке државе. То је као питање има ли домаћин новца да купи сигурна врата за своју кући, а жели да му домаћинство буде безбедно. Снажна војска је предуслов снажне економије.

Шта мислите о онима који свесно избегавају да одслуже војни рок?

О таквим људима немам посебно дефинисан политички став, сматрам да би такве особе морале имати законске санкције при опорезивању, запошљавању у државним службама итд. Док би они који су одслужили војни рок и оспособили се за одбрану земље требали уживати одређене законске повластице. Људи морају схватити да у држави постоје права, али и обавезе. У томе је суштина одговорне заједнице.

Очекујете ли скорашње решење косметског проблема?

Не, проблем Косова и Метохије решаваће се дуго година, сматрам да брзих решења нема нити их може бити. Био би велики успех уколико би овај тежак проблем решили за живота наше генерације, јер решење пре свега мора бити праведно, односно територија КиМ треба бити под пуном сувереном српском контролом, неотуђиви део Србије једном за увек.Треба се припремити за дуготрајну и напорну борбу, јер и сам проблем није од јуче. Траје вековима уз више покушаја коначних решавања, која никад нису испала заиста коначна. Овде не треба искључивати чак и војни расплет у будућности, мада нико одговоран не жели крвопролиће кроз које смо пролазили небројено пута кроз историју. Висока државна, као и народна дипломатија, могу чудо да направе сада када се западни центри моћи политички мењају.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Како оцењујете додадашње активности Српске Деснице на чијем сте челу?

Уколико узмемо у обзир да СД постоји тек 9 месеци, наше активности су многобројне, успешне и често на удару критике либералних медија. Мислим да смо до сада показали доста тога доброг, али увек може боље. Наша организациона структура постоји у Београду, Новом Саду, Нишу, Шумадији, Косову и Метохији као и у још 10ак места широм Србије. Свакодневно радимо снажним темпом и боримо се колико нам то могућности дозвољавају, како растемо тако су и могућности веће. Наша статистика бележи повећано интересовање људи за СД и то нас охрабрује за даљи рад на српском националном интересу. Најбрже смо растућа политичка организација у овој години.

Која је данас улога деснице у политичком животу?

Улога политичке деснице у Србији тренутно је минорна. Дебалк националних странака на београдским изборима то је јасно показао у марту ове године. Мислим да је лидерска сујета главни проблем, те смо стога апеловали на прваке свих националних опција да се сви ујединимо у широку родољубиву коалицију. Одбијени смо и они су прошли како су прошли, резултатом статистичке грешке, тиме доказујући да је наш став о националистичком јединственом блоку био политички исправан. Нико појединачно не може представљати десно опредељене гласаче којих у Србији има најмање око 25%. Нико више није наиван и нико не жели више да буде преварен. СНС има елементе националне странке, те отуда и њихов велики успех на свим нивоима гласања. Ипак добар део народа тражи за себе аутентичну чисту десну опцију. Не сумњам да ће је у СД пронаћи. Недопустиво је да потраје тренутно стање где 25% десничарских бирача, нема своје директне представнике у институцијама.

Више пута сте изјављивали да би ако не дај Боже затреба узели пушку у руке и бранили Косово. Да ли сте и даље при том ставу?

Апсолутно остајем при ставу да бих своју земљу бранио и оружјем уколико би била угрожена. Ја резервну Отаџбину немам и немам чега да се стидим због свог родољубља. Напротив, могу бити само поносан на себе и своје претке који су добро знали цену слободе. У породици имам јуначке примере који су часно оружијем бранили отаџбину, моја дужност је да их следим.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Шта мислите о недавно затвореном војном кампу за младе на Златибору?

Идеја кампова за јачање патриотске свести омладине су одлична ствар коју подржавам из свег срца. Тамо се учи преживљавање, самоодбрана и јачају мишићи и ум. Овакви кампови не могу бити штетни по омладину, него само могу позитивно утицати на младе људе, склонити их од алкохола, дроге и коцке. У Русији је то вишегодишња пракса која даје одличне резултате, али и у многим западним земљама.Не видим разлог да то овде буде табу тема, чак сматрам да би држава требала потенцирати и стварати овакве омладинске кампове, вршити надзор и давати професионалце за инструкторе. Све ово треба бити бесплатно и беспрекорно организовано за добробит саме омладине и друштва у целини. Истичем то мора бити под патронатом државе, да Војска Србије да своје инструкторе и да све буде у складу са законом, без злоупотребе деце од било кога. Већ од државе за здрав развој младих. Српска десница ће тражити од државе да се дозволе такви кампови.

Сад за викенд сте прошетали на челу 1500 Српских ратника, војних инвалида, ратних ветерана и бораца, у славу 100 годишњице од пробоја Солунаког фронта. Београд дуго није видео такву шетњу.

Управо тако, не памтим годинама да је поготово у толиком броју поносни стари ратници прошетали од Трга Републике до Храма Светог Саве. Српска десница је подржала иницијативу Сабора борачких удружења Србије, која окупља све борачке и ветеранске покрете у савез, да младе патриоте марширају заједно са јунацима одбрамбених ратова деведесетих. Током марша Српска десница је истакле транспарент са својим јасним захтевом: Хоћемо обавезно служење војног рока! Што је поздрављено и од ратника из колоне, али и од великог броја грађана који су како је марш ишао махали, тапшали, прилазили да се сликају у знак подршке.