Председник Српске деснице Миша Вацић покреће иницијативу и апелује на министре иностраних и унутрашњих послова Ивицу Дачића и Небојшу Стефановића да се поступак за добијање држављанства Србије, пре свега за српски народ који живи у БЈР Македонији, Црној Гори, БиХ и Хрватској убрза и да им се убрзано омогући упис у држављанство Републике Србије.

Вацић каже да је ову иницијативу покренуо услед великог броја позива и мејлова молби упућених Српској десници, од стране великог броја Срба у дијаспори и региону, који већ дужи период уз компликације чекају на упис у држављанство Републике Србије.

– Закон о држављанству Републике Србије не предвиђа временски оквир у којем је надлежан орган обавезан да реши сваки поднет захтев али је пракса показала да је потребно више од годину дана.
Председник Српске деснице Миша Вацић се недавно срео са градоначелником Скопља Сашом Богдановић који је и током разговора указао на овај проблем са којим се суочавају многи Срби у Македонији. Такође, сличне проблеме су изнели и представници српског народа у земаљама региона, попут Добрила Дедејића јединог српског кандидата на изборима за председника у Црној Гори – саопштила је Српска десница.

Председник СД подсећа на цињеницу статистике која указују да у Републици Српској Срби чине 95 посто становништва, у Црној гори су Срби други народ по бројности, и по бројности Срби су доминантни и у општинама северне Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, западног Срема и Барање.

– Србија, како устав Републике каже, је земља српског народа и свих грађана у њој, а како српски народ матично живи одувек и ван граница Србије, из практичних, али и политичких разлога заштите Срба у околним земљама, Србија треба олакшано да уписује све Србе који то затраже – поручују из Српске деснице.

Извор: pravda.rs

Оставите Коментар