Председник Српске Деснице и кандидат за председника Србије на предстојећим изборима, Миша Вацић, дао је за водећи руски портал који се бави вестима у Србији следећи коментар на тему монархије:

Питање, Замислимо: сутра се у Србији оживљава монархија. Које су предности и мане ове иновације? А који би облик владавине био оптималан за земљу?

Србија је од свог постанка била монархија. Република је тек од 1945.године, након комунистичке револуције.
Република је дакле 77 година наспрам, више стотина година је монархије. Била је кнежевина, деспотовина, краљевина и царевина.
Ако би се поново успоставила монархија, питање је у ком степену ?
Зашто као краљевина, ако смо имали статус царевине.
Дакле већ је то спорна тачка.
Затим ко ће бити монарх?

Династија Немањића нема потомка. Династија Обреновића нема потомка. Династија Карађорђевића нема више право на трон јер се Краљ Петар II одрекао власти. Његов син је само престолонаследник, престола којег се његов отац одрекао.
Дакле ни они не могу.

Председник Српске Деснице Миша Вацић

Сматрам да је најбољи облик власти, модификована република, где би владар имао дужи мандат. Да може на миру да се посвети раду за добробит земље.
Русија је процветала током 22 године власти Владимира Путина. Не може се постићи резултат преко ноћи.

Уједно сам противник начела примогенитуре. Да власт буде наследна, јер добар владар, не мора обавезно имати сина који ће бити такође добар владар.
Треба да однос шефа државе и државе, буде попут односа монарха и монархије, тј.домаћина, главе породице и остатка заједнице фамилије.
Али да се ипак не изгуби демократски легитимитет непосредног бирања владара од стране грађана.

Чак су и монарси у средњем веку проглашавани, на црквено-народним саборима.

Србија треба да буде српска.
Србија да се врати Србији.
Небитно да ли је Република или Монархија, битно је да шеф државе се понаша као домаћин и заштитник отаџбине и народа.

Поред проблема беле куге, окупације Космета и свих других проблема данашњице, сматрам да тема Република или Монархија није корисна, јер изазива беспотребну поделу унутар друштва у Србији. Треба нам слога и патриотска држава Србија.

Оставите Коментар