Британски ББЦ је, у репортажи новинара Габријела Гејтхауса, објавио досад најчистији снимак последњих тренутака живота свргнутог либијског лидера Моамера ел Гадафија.

Kако новинар каже, на снимку се такође могу видети млади побуњеници како држе Гадафијев златни пиштољ и како се радују њиховој победи и “новој Либији“.

На снимцима се види Гадафи, који је очигледно тешко претучен. Глава му је у масницама, а уста крвава. Око њега је неконтролисана група наоружаних припадника опозиције, која урлајући прати аутомобил.

У каснијем делу снимка види се млади човек који у руци држи златни пиштољ, од кога се вођа револуције није одвајао.

Брутални начин убиства Гадафија можда баца сенку на оно што ће тек доћи.

У четрнаестоминотној репортажи говори се о каснијем тоталном распаду Либије и анархији која је завладала. Осим такозваних званичних власти, велики део територије, међу којем и Гадафијев родни град Сирт, у ком је такође и убијен, под контролом је Исламске државе.

Златни пиштољ је био њихов трофеј и симбол трансформације и моћи те нове Либије.

У свом филму “Лов на златни пиштољ“ из 2016. године новинар каже да жели да сазна где је сада пиштољ.

Он је отишао у Мисрату.

Исмаил Шукри, шеф обавештајне службе у Мисрати рекао је да 70 одсто чланова Исламске државе који контролишу Сирт су странци.

-Већина странаца су Тунижани, као и Ирачани и Сиријци рекао је Шукри.

Он је показао фотографије оних који су се фотографисали са златним пиштољем.

Новинар каже да нико не зна где је тај пиштољ, али исто тако познаје три особе које га могу одвести на прави пут у потрази за пиштољем.

Први је Набил, који је новинару 2011. године показао пиштољ.

За Набилове колеге борба није готова хватањем Гадафија. ИД је активна на овом подручју.

Пиштољ је, према Набиловим речима негде у Мисарти, али не зна где.

Обилазећи Мисарту новинар је рекао да је након 34 године Гадафијевог режима, наишао у Либији сада на лоше ствари, као и на бруталност.

Други човек који је могао да му помогне, рекао је да је, Мухамед, који је витлао по ваздуху са златним пиштољем у Мисарти и обећао је да ће наћи његов број.

Тада, када су ухватили Гадафија, Либијци су били пуни наде, сада је та земља распарчана и подељена, наводи Габријел у репортажи.

Анвар је рекао да сви имају неке своје захтеве, све партије се боре једна против друге.

-Одсекли су главу змије (Гадафи) а сада је дошло на стотине змија на његово место, рекао је.

На крају Габријел је отишао код Мухамеда, мушкарца за ког се помислило да је убио Гадафија и у том моменту постао је случајни херој. Њега су стављали на рамена, а он је витлао златним пиштољем.

На питање новинара ББЦ-ја где се налази сада златни пиштољ, Мухамед је рекао да га је дао свом оцу.

Kако је објаснио, овај пиштољ је поклон који је Гадафи добио од свог сина.

На питање да ли је мислио да ли ће се ствари овако одвијати након Гадафијеве смрти, Мохамед каже да је тужан када чује да су Либијци убице.

Оставите Коментар