Ерих фон Деникен, познати писац више књига на тему наводног контакта старовековних цивилизација са ванземаљцима, дотакао се и Србије.

Наиме, у манастиру Високи Дечани постоји фреска која приказује Христово распеће и на тој фресци се наводно налазе две летелице за које се сматра да су НЛО-и. Многи стручњаци су већ одавно овакву хипотезу побили, али још постоје они који верују да су то ванземаљске летелице.

Ти НЛО-и уопште нису летелице, они су прикази Сунца и Месеца. Сунце и Месец су се често приказивали уз Христа на разним приказима распећа, и често су представљани са људским лицима. Приказе Сунца и Месеца уз Христа на крсту видимо у сиријским Рабула јеванђељима, а такође то видимо и у римској уметности.

Имамо пример распећа на фрескама у кападокијским црквама, нпр. у Каранлик (Тамној) цркви. Ту такође видимо Сунце и Месец уз Христа, као што то видимо и на фрескама из 14. века из Падове.

Вратићемо се опет у православни свет. У манастиру Осиос Лукас такође налазимо фреске које приказују Сунце и Месец уз Христа на крсту. Сличне представе можете наћи и у „Хортус делицијаруму“, рукопису Хераде од Ландсберга из 12. века.

Тако да, не видим зашто би у Дечанима било другачије. Знам ја да је интересантно причати о древним ванземаљцима, о Анунакијима, али за то немамо доказа, макар што се тиче Дечана.

Оставите Коментар