Манастир Високи Дечани је специфичан сам по себи, али нема кога ко није застао пред овом фреском и запитао се о чему је реч.

Високи Дечани на југу Kосова су задужбина краља Стефана Дечанског и цара Душана.

Градња је завршена 1335. а фреске око 1350. године. Манастир се налази на списку УНЕСKО-ве Светске баштине заједно са још три манастира СПЦ под именом „Средњовековни споменици на Kосову и Метохији“. У образложењу које је УНЕСKО дао 2004. године наводи се да су фреске манастира Високи Дечани једно од највреднијих примера тзв. “ренесансе Палеолога” у византијском сликарству и драгоцен запис о животу у XИВ веку.

Ипак, управо једна од ових фресака деценијама је предмет дебата и спорења између оних који мисле да су је управо она коначни доказ да су ванземаљци већ посетили ове просторе и оних који тврде да је реч “само” о уметничкој слободи. Наиме, ту се налази чувена фреска Исусовог распећа са два “неидентификована објекта” у левом и десном углу.

Реч је о два необична предмета у облику суза са зрацима у којима се налазе особе. Зраци стварају утисак кретања, па они који верују у НЛО тврде да је реч о ванземаљским летелицама. Оно што је још мистичније је чињеница да су бића у „летелицама” приказана у веома необичним облицима потпуно атипичним за сликарство XИВ века.

Оставите Коментар