Иза нереда током устоличења митрополита црногорско-приморског на Цетињу стоји Мило Ђукановић, оценио је митрополит Јоаникије у интервјуу за Танјуг.

„Није било померања, нити било каквог отказивања устоличења у ноћи између 4. и 5. септембра. Ниједног момента нисмо помислили да се то откаже“, каже митрополит.

Вече уочи његовог устоличења у појединим медијима појавила се вест о отказивању свечаности због превеликог безбедносног ризика. Патријарх Порфирије је информацију убрзо демантовао, а сада је и сам митрополит потврдио да се радило о лажној вести.

Иза свих нереда на Цетињу стоји црногорски председник Мило Ђукановић, сматра митрополит Јоаникије.

„Подижући тензије, трудио се да скупу да политички карактер. Ми смо се трудили да скуп задржи верски карактер“.

Он је са патријархом Порфиријем хеликоптером стигао на Цетиње, а јуче је саопштено да постоје пилоти који су одбили да превезу црквене великодостојнике до Цетињског манастира.

„Влада Црне Горе нам је, после дужег саветовања, а да се не би десило неко зло, обезбедила хеликоптер и безбедно смо дошли на Цетиње“, испричао је митрополит.

Његов брат Милутин Мићовић написао је отворено писмо црногорском премијеру Здравку Кривокапићу и захвалио му се на одлуци да заштити Цркву и митрополита Јоаникија.

„Прво, да Вам честитам на Одлуци, да као предсједник Владе, у преломном моменту драматичног сукоба унутар народа Црне Горе, омогућите устоличење Митрополита Јоаникија на Цетињу, на Трону великих митрополита црногорских, а што је било доведено у питање деструктивном и сумрачном намјером бивше власти. Та Ваша одлука, знам, подразумијевала је, не само велику одговорност и личну храброст, него и вјеру, и јако братољубиво и богољубиво срце. То су оне одлуке и моменти у животу, који видно улазе не само у личну историју, него и у историју државе и народа“, написао је Милутин Мићовић.

Када је реч о Темељном уговору између Српске православне цркве и црногорске владе, Јоаникије истиче да постоји добра воља обе стране.

„То је близу решења, ради се о прецизном формулисању. Место потписивања је ствар договора Синода СПЦ и Владе Црне Горе“.

Оставите Коментар