Митрополит црногорско приморски Јоаникије служио је јутрос литургију у манастиру Стањевићи код Будве, гђе је прокоментарисао недавно усвојену Резолуцију о Сребреници у Скупштини Црне Горе.

Парламент Црне Горе је усвојио Резолуцију о геноциду у Сребреници, која је изазвала бројне реакција, како у самој Црној Гори, тако и у Србији.

Сада је глас дигао и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

  • Усвојили су резолуцију тако како су је усвојили, а где је Јасеновац? Где је Јадовно? Где је Велика? – запитао је митрополит Јоаникије у манастиру Стањевићима где је обележен Тројчиндан.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Митрополит Јоаникије је рекао да када су научници утврђивали појам геноцида међу осталим народима имали су у виду страдање српског народа и то баш у Јасеновцу.

  • Kад су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици, тек од скоро, преко 70 година тај нацифашистички злочин и у Долима Пивским је потискиван и теран у заборав, а то је овде у Црној Гори? Јесу ли икад осудили тај злочин, јесу ли дошли да се поклоне жртвама? Већина од њих нису. Претходници ових садашњих су потискивали у заборав, нити их има у уџбеницима, нити у историји Црне Горе, а нити их има у народном памћењу – рекао је митрополит, преноси Борба.ме.

И упитао је посланике у Скупштини: “Усвојили су Резолуцију о Сребреници,а хоће ли усвојити Резолуцију о Јасеновцу? Јадовну? Kоричкој јами? Хоће ли о злочинима СС дивизија у Пиви и у Велици? Kад је неко покренуо питање да се ти злочини осуде и да се покаже да су антифашисти?”

Такође је и додао да они који се хвале и који су се хвалили да су антифашисти, фашистичке злочине геноцидних дивизија, СС дивизије су биле геноцидне, никада нијесу осудили.

  • Ово говоримо као народ, као људи и ово наши политичари треба да чују – рекао је митрополит након литургије у својој беседи и додао:
  • Хајде да будемо људи, да сједемо па да разговарамо и да видимо шта ћемо чинити и да видимо како ћемо помоћи народу, како ћемо помоћи држави, како ћемо ријешити унутрашње наше проблеме које нико други не може ријешити, а није ни поштени, није ни људски, ни у складу са нашим менталитетом да било ко други у нашој кући долази да нас мири и да успоставља ред, то је срамота и то је ко води данас народ, којима је народ повјерио ту дужност, требају да имају у виду – истакао је митрополит Јоаникије.

Митрополит је позвао политичаре који су тренутно на власти да се ослободе вишка страсти, вишка мржње, осуде и да као пристојни, цивилизовани и одговорни људи седну и да разговарају и да се побрину о интересу народа, а не само о интересу својих странака и о своме личном интересу и о својој личној промоцији. И да нису ту постављени ради тога, него да помогну народу и да помогну својој отаџбини, да помогну Црној Гори.

Оставите Коментар