Душан је двадесето „дете” Радована и Руже, орлова који су се у нашем комшилуку скућили пре 13 година. Ту су подигли дом и остали, а 2016. у њихово гнездо постављена је камера па су на неки начин они постали и део ријалити програма. Њихов живот могли су да прате грађани широм Србије и Европе.

  • Пошто је сателитски предајник опремљен батеријама које имају соларно напајање, наредних година у реалном времену имаћемо могућност да пратимо његово кретање и даљу судбину. Орао прве четири године лута док не постане полно зрео, а тада се нагнезди на неком подручју. Ово је врло важан корак јер је сателитско праћење белоглавих супова у резервату Увац омогућило успешно управљање популацијом ове угрожене врсте. Због тога очекујемо да ће и праћење белорепана Душана имати велики научни значај за упознавање неопходних потреба у заштити ових птица – рекао је др Саша Маринковић, из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”.

Орлови белорепани су угрожена врста јер им се станиште убрзано урбанизује. Поред гнезда на Великом ратном острву, које је иначе предео изузетних одлика, угрожена су и гнезда на бари Реви и гнезда на Бељарици у околини Београда.

  • Белорепан је велики орао са распоном крила од два и по метра, а може да тежи и до пет килограма. Гнезди се на дрвећу у плавним зонама уз велике реке и права је реткост да се нагнезди усред града. Београђани имају могућност да уживају у посматрању овог моћног орла на Дорћолу и ушћу Саве у Дунав, а може се видети и изнад центра града и Новог Београда – истакао је Маринковић.

Средства за набавку сателитског одашиљача обезбедио је Секретаријат заштите животне средине. У целу ову акцију укључени су Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, који је институт од националног значаја за Републику Србију, Фондација за заштиту птица грабљивица и ЈКП „Зеленило Београд”.

Б. Васиљевић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар