Акција за људска права најоштрије је осудила подношење кривичне пријаве, упозоривши да се тиме „наставља репресија над слободом изражавања у Црној Гори, која је посебно изражена од почетка ове године“
Велимир Чабаркапа (29) из Пљеваља осуђен је на затворску казну од два месеца због сатиричне песме коју је пренео на свом Фејсбук профилу. Пошто се радило о сатиричној верзији црногорске химне, оптужен је и осуђен за кривично дело „повреда угледа Црне Горе“.

Чабаркапа је у мају ове године, на свом Фејсбук профилу, поставио „кориговане“ стихове химне Црне Горе, указујуц́и тако на бројне афере и заплене дроге у које су умешани држављани Црне Горе, али и бродове који плове под црногорском заставом.

Чабаркапа је рекао да није аутор тих сатиричних стихова, вец́ да их је само прекопирао на свој Фејсбук профил.

  • Три дана пре него што сам ухапшен, листао сам Фејсбук страницу, и наишао на мени смешне и занимљиве стихове који су објављени на више Фејсбук профила од јутарњих часова, а ја сам их нашао увече у 22.30. После три дана су ме позвали да дам изјаву, а затим ме и ухапсили – рекао је Чабаркапа.

Он је додао да се ради о „класичном гажењу Устава и непостојаности те тачке Закона, по којој се окривљени може осудити на новчану или затворску казну максимално 2 месеца, додајуц́и да ц́е на пресуду уложити жалбу у законском року“.

Акција за људска права најоштрије је осудила подношење кривичне пријаве, упозоривши да се тиме „наставља репресија над слободом изражавања у Црној Гори, која је посебно изражена од почетка ове године“.

Апеловали су на државно тужилаштво да се престане са кривичним гоњењем и затварањем људи због изражавања које не представља ни позив на насиље ни говор мржње.

Ово су стихови спорне песме коју је на Фејсбуку објавио Чабаркапа:

Ој свијетла мајска зоро, мајко наша Црна Горо, Синови смо твог кокаина и чувари твог хероина.

Волимо вас, брда тврда, и шверцерске ваше кланце, Kоји наркодилере никад не везаше у окове и у ланце.

Док ловћенској нашој мисли, наш шверц дроге даје крила, Биће горда, по дроги чувена, домовина наша мила.

Kријумчари наших вала, ускачући у два мора, Глас носити Ескобару, да је вјечна Црна Гора!

Оставите Коментар