Прелепа природа, гостопримљиви, ведри и отворени домаћини, тако Србију најчешће описују странци који нас посете. И једном Словаку и Рускињи наша земља се толико допала да су одлучили да се венчају, а за судбоносно „Да“ изабрали су тамнавски крај, манастир Каону и Коцељеву.

У Србији имају пријатеље, родбина им је у Словачкој и Русији. Он је власник приватне школе из Лученце, она студент музике из Ростова. Прва посета Коцељеви пре месец дана младожењи је била довољна за одлуку да своју изабраницу одведе пред олтар манастира Каона.

Image result for Ајљона Никуличева из Русије.

„Код нас је традиција у Русији да свадба буде тамо где хоће младожења, или код његове куће или где он каже“, наводи Ајљона Никуличева из Русије.

Због младине жеље за венчањем у манастиру али и да све буде по српским обичајима Бранислав се није двоумио да постане православац. За спону три народа, сватови у ношњама окићени  рузмарином са тробојком.

„Ја сам кума, на свадби носим наш традиционални козачки костим израђен у нашој радионици. У Србији сам први пут, много ми се свиђа“, каже Палина Долгапетлова из Ростова.

„Весело у Србији, и словачка свадба је весела, певамо, играмо, забављамо се, ракију попијемо“, наводи Павле Латка из Лученце у Словачкој.

„Сад смо прави српски младенци то смо хтели, живели“, поручује Бранислав Бехер, младожења из Словачке.

У Коцељеву ће кажу долазити да прославе годишњицу брака, надају се и да ће принову крстити у Каони. За срећу и заједништво, одржана је заједничка сватовска здравица разумљива међу Словенима: „На многаја љета“.

 

Leave a Reply