Сваком се бар једном десило да негде нешто заборави, изгуби. Шта онда? Многи не знају да у Београду постоји место где се те ствари могу потражити. Биро за нађене ствари налази се у згради Градске општине Стари град, у Македонској улици. Једини је у Београду, пише Глас јавности.

Судећи по ономе што се у Бироу налази, много је заборавних. Не губимо само кишобране, који се сматрају најчешћим и најпогоднијим реквизитом за заборављање. Пуне кутије, ормари и полице изгубљених телефона, новчаника, лаптопова, личних докумената, платних картица, кључева, кофера са личним стварима, дечјих колица, бицикала и још много тога чека власника да се јави. Многи се и не јаве. Можда због тога што не знају за Биро, а можда и зато што нема предмета веће вредности: веће количине новца, накит и слично достављају се полицији.

Службеник Управе општине Стари град Горан Живановић који ради у Бироу каже да ствари подједнако губе и млади и стари, правила нема. Објашњава да им нађене ствари достављају са територије читавог града, углавном из МУП-а, са аеродрома „Никола Тесла“, из пограничне полиције, поште, а доносе их и таксисти, продавци, грађани… Све се уредно евидентира. Уколико се може утврдити ко је власник, он се обавештава и позива да дође по своје ствари или документе. Документи страних држављана достављају се Министарству спољних послова.

Пронађене ствари чувају се годину дана, а потом продају на лицитацији, осим лаптопова и мобилних телефона који се не продају због Закона о заштити података о личности. Из Бироа за нађене ствари указују и на то да је потребно донети нови закон који ће уредити област којом се баве, јер је постојећи донет још 1949. године и не одговара данашњем времену.

Оставите Коментар