Руска војска је у последњих неколико година набавила више од 1.000 нових авиона и хиљаде тенкова с циље да се модернизује и спремније одговори на напетости са Западом, изјавио је данас министар одбране Сергеј Шојгу.

Шојгу се похвалио достигнућима војске у протеклих шест година, колико се он налази на позицији министра одбране, рекавши у парламенту да су се оружане снаге претвориле у високо мобилну силу способну да „пројектује силу на удаљене области“, преноси АП.

Он је нагласио да је војска примила више од 1.000 ратних авиона и борбених хеликоптера и преко 3.700 тенкова у периоду од 2012 до 2018. Додао је да су оружане снаге примиле 109 интерконтиненталних балистичких ракета и 108 ИЦБМ-а ракета за подморнице и формирале 10 бригада наоружаних најсавременијим „Искандер“ ракетама кратког домета.

Шојгу је рекао да кампања у Сирији коју је Русија водила од 2015. године приказује своју њену војну моћ, као и да је дозволила војсци да тестира своје ново оружје у борби.

Према његовим речима, у војсци је дошло и до брзог повећања броја беспилотних летелица, ласерски вођених артиљеријских пројектила и другог прецизног оружја.

Министар одбране је нагласио да војска која броји милион активног особља има скоро 400.000 професионалних војника и подофицира, што је значајан помак за оружане снаге које су се у скоријој прошлости ослањале искључиво на регрутацију.

Шојгу је рекао да је повећање броја професионалних војника омогућило војсци да формира 136 батаљона који се састоје искључиво од професионалног особља. Такве тактичке групе батаљона су основне тактичке јединице, које омогућавају оружаним снагама да се брзо распореде у било које подручје.

Он је рекао да свака бригада или пук у руској војсци сада имају два батаљона професионалних војника и један састављен од регрута.

Тактичке групе батаљона одиграле су кључну улогу током припајања Кримског полуострва Русији 2014. године.