Све ракетне јединице Русије наоружане су савременим и јединственим ракетним системима „искандер-М“, њима нема равних у свету, саопштила је Русија.

„Јединице ракетне артиљерије наоружавају се савременим системима, који се успешно користе током специјалне војне операције“, наводи се у саопштењу.

У састав наоружања ракетних формација уврштавају се вишецевни ракетни лансери великог и средњег калибра – „торнадо-С“ калибра 300 милиметара и „торнадо-Г“ калибра 122 милиметара.

Предности ових ракетних бацача су повећана снага ракета, велика брзина паљбе, велики домет и мобилност система.

Kако се истиче, арсенали артиљеријских јединица настављају да се попуњавају модернизованим самоходним хаубицама 2С19М2 „мстса-С“.

Ово борбено возило може да делује у режиму „баража паљба“ током кога неколико пројектила, који се испаљују из једног топа под различитим угловима, истовремено погађа мету чиме је пораз противника загарантован.

У Оружаним снагама Русије 19. новембра обележава се Дан ракетних снага и артиљерије.

Празник је установљен пре 78 гпдина за велике заслуге артиљерије током битке за Стаљинград.

Управо на данашњи дан 1942. године почела је контраофанзива Црвене армије која је означила прекретницу у Великом отаџбинском рату. Операција „Уран“ била је једна од кључних у супротстављању фашистичким трупама.

У овој крвавој борби испољила се одлучујућа улога артиљерије као главне ватрене ударне снаге, која је допринела коначном поразу непријатеља.

Ракетни системи „Искандер“ имају домет до 500 километара и изузетну прецизност, као и велику мобилност. Ракете могу да носе и конвенционалне и нуклеарне бојеве главе.

Оставите Коментар