РУСКА војска је постала богатија за још једно оклопно возило, овај пут је у питању „ахмад“ који треба да служи за транспорт трупа на фронт.

Када су руски војни стручњаци конструисали оклопно возило „ахмад“, узети су у обзир изазови са којима се суочавају војноиндустријски комплекси и војска током специјалне војне операције у Украјини, саопштио је Спутњику обавештен извор.

– Ново оклопно возило направљено је с освртом на искуство стечено током специјалне војне операције. На основу жеља и препорука војника са фронта направљено је возило 6х6 које је једноставно за руковање и економски приступачно. Лидер Чеченије Рамзан Кадиров још у априлу је први показао интересовање за возило. У знак поштовања према његовом патриотизму и у част његовог оца, одлучено је да се пилот-серија оклопних возила назове „ахмад“ – објашњава њихов саговорник.

Оклопњаци „ахмад“ су први пут представљени на Паради победе у Грозном 9. маја, а очекује се да ће јавна презентација возила бити одржана у августу. Возило је пројектовано у најкраћем могућем року, што је диктирано потребом да се возила што пре испоруче војсци.

Војни стручњак Алексеј Леонков претпоставља да ће главни задаци „ахмада“ бити пребацивање трупа на фронт и спасавање живота војницима у различитим опасним ситуацијама.

  • Главна функција оклопног возила је пребацивање трупа под пуном опремом у зону борбених дејстава. С обзиром на то да сада покушавају да гађају наше колоне парчадном и касетном муницијом, уз таква оклопна возила већа је вероватноћа да ће војници преживети – рекао је он за Спутњик.

Анализирајући облик оклопног возила, Леонков претпоставља да је возило направљено на стандардној шасији возила „урал“. „Ахмад“ има оклопљен мотор и кабину. Висок рам шасије указује на то да возило има заштиту од мина (пете или шесте класе). Оклопљена каросерија требало би да заштити посаду од стрељачког оружја калибра 12,7 и 30 милиметара.

Леонков не искључује могућност инсталирања борбених модула попут митраљеских тачака или аутоматских бацача граната на крову „ахмада“. Међутим, како додаје, класа возила не подразумева да директно учествује у борбеним дејствима. Он је такође скренуо пажњу на то да је ово возило један од првих познатих примера дораде руске војне технике на основу искуства стеченог током специјалне војне операције у Украјини.

Оставите Коментар