Прво убиство које се може приписати ратном сукобу Срба и Хрвата у Вуковару догодило се 29. јуна 1991. године, иако се за званичан почетак сукоба у том граду узима 25. август те године.

На тадашњем Тргу Славије, а данашњем Ватиканском, убијен је Јован Јаковљевић (51), а његов син, Слободан, каже да се то догодило само зато што је био Србин.

– Мој отац је убијен само зато што је био Србин и при томе Србин који је у Вуковару нешто значио с обзиром на то да је био пословођа на спортском одељку Велепромета, па је био познат у фудбалским и ловачким круговима и то не само у Вуковару него на подручју целе Југославије. Никоме није правио проблеме нити је он имао до тада било каквих проблема, а на крају су му пресудили наши суседи. Његово убиство било је порука Србима да немају више шта да траже у Вуковару, али је послужило и као начин да се ствари у нашем граду додатно закувају – испричао је Слободан Јаковљевић (51), који и дан данас живи у Вуковару, где чека исход истраге о убиству свог оца.

До дан данас, наводи лист, није откривено ко су били налогодавци и убице Јована Јаковљевића.

Слободан Јаковљевић, његова мајка Зорка и пет година млађи брат Зоран још чекају епилог истраге.

О Србима који су у Вуковару и околини убијени или нестали до 25. августа, односно 18. новембра 1991. године када је пала одбрана града, у хрватској јавности се врло мало и врло ретко говори и пише, наводи лист.

На ту чињеницу су у претходних неколико недеља указивали представници српске заједнице у Вуковару, оглашавајући се поводом протеста које је најавио, а потом и организовао градоначелник Вуковара Иван Пенава незадовољан учинком полиције и Државног тужилаштва Републике Хрватске у решавању ратних злочина над Хрватима у Вуковару.