Папа Фрања се током недавно завршене посете Грчкој извинио православцима за поступке католика који су постали разлог раскола између хришћана.

„Са стидом признајем да поступци и одлуке Kатоличке цркве имају мало или нимало заједничког са Исусом и Јеванђељем, вођени, пре свега, жељом за материјалном користи и влашћу, ослабили су комуникацију“, рекао је папа током посете Атини.

„Историја има своју тежину и имам потребу да замолим Бога и браћу и сестре за опрост за грешке које је починило тако много католика“, рекао је папа током састанка са лидерима Грчке православне цркве, а преноси Kатоличка новинска агенција.

Папа Јован Павле ИИ се током посете Грчкој 2001. године такође извинио за суровост католика према православцима, пре свега за крсташко разарање Kонстантинопоља 1204. рвобитни циљ похода требало је да буде Египат, али, крсташи су, уз покољ и пљачку, опустошили Цариград и многе друге градове.

Папа је данас, по повратку из Грчке, жестоко критиковао планове ЕУ да „укину“ Божић, јер то није политички коректно, и уместо тога божићне празнике зову само „празници“.

Оставите Коментар