Председник Чешке Милош Земан је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, изјавио да му је веома тешко када помисли на то да је његова држава пристала на бомбардовање Југославије 1999. године.

  • Разговарали смо данас о традиционалном српском пријатељству које сеже још од 1938. године када смо бли изневерени својим западним савезницима, али и 1968. године када су нас изневерили источни савезници. Српски пријатељи су нам тада изразили подршку. А ми смо се захвалили бомбардовањем. Ја бих се извинио за то српском народу. То је била грешка и замолио бих српски народ да нам опрости. Чешка Република је тада последња дала своју сагласност и очајно смо тражили неку земљу да се са нама повеже, али то није оправдање. Дуго ме то мучило, али кајање ослобађа – рекао је Земан.

Земан је додао да се разговарало и о економским ситуацијама у обе земље и улагањима као и успешности вакцинације у Србији. Председник Чешке истакао је и да ће се до краја мандата врати барем још једном у Београд.

  • У данашње време није популарно говорити о традиционалном и искреном пријатељству. Али оно што сам данас доживео у Прагу, оно што сам доживео је овде ме је дубоко дирнуло. Речи председника Земана показују колико је он храбар човек и другачији човек који се не додворава. Од овог тренутка српски народ ће чешки народ доживљавати као братски народ. Ово што је он данас изговорио, нико до сада није изговорио – одговорио је Вучић.

Вучић је најавио и да ће председник Земан до краја године посетити Србију и истакао да можемо много да научимо од Чешке као и да ова земља јесте и треба да буде наш економски партнер.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • Размена наше земље са Чешком је 1,2 милијарде евра, а ове године ћемо бити на 1,4 милијарде евра, тако да ће ова земља вероватно постати осми трговински партнер Србије. Ми у овој години имамо раст, у само прва три месеца, 18,5 одсто трговинске размене. То предстваља част и значи да смо направили добар амбијент и надам се да ћемо наставити тако. Прихватили смо обуку у вези са пореском политиком, а 80 одсто Чешког БДП чини извоз и имамо много тога да научимо од ове државе – казао је Вучић.

Председник Србије је на крају обраћањима медијима истакао да је велика част орден који је добио од председника Земана и захвалио се домаћинима на указаном гостопримству.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић започео је данас у Прагу званичну посету Чешкој.

Вучића је уз војне почасти и интонирање химни две земље дочекао у Прашком замку председник Чешке Милош Земан, након чега је уследила је церемонија доделе одликовања.

На овој церемонији председник Чешке Земан уручио председнику Вучићу „Орден белог лава, а председник Србије чешком колеги Земану „Орден Републике Србије на ленти“(одликовање из 2020).

Орден којим је одликован председник Вучић је највеће државно признање Чешке које уручује лично председник, а између осталих добили су га и и Жак Ширак, шпански краљ Хуан Kарлос Први, Лех Kачински…

Председник Србије ће првог дана посете имати одвојене сусрете и са председником Посланичког дома Парламента Радеком Вондрачеком и с председником Сената Милошем Вистрчилом.

Другог дана посете планиран је састанак с премијером Андрејем Бабишом. Током дводневног боравка у Прагу, Вучић це разговарати и с бројним привредницима земље домаћина.

Иначе, посета председника Вучића је прва посета у Чешкој тог ранга од избијања пандемије корона вируса.

Оставите Коментар