Британац Џон Хардинг (50) ког су заробиле руске снаге у Украјини затражио је помоћ Бориса Џонсона након што му је речено да би могао бити осуђен на смрт.

Верује се да је Хардинг заробљен док се борио у склопу пука Азов током битке за Мариупољ. 

Руска новинарка Марина Ким је на апликацији Телеграм поделила видео у којем 50-годишњи Британац моли британског премијера Џонсона за помоћ.

– Молим вас, ако можете, утичите на украјинског председника Зеленског, председника Доњецке Народне Републике и на руског председника Путина. Животи људи зависе од тога. Молим вас, помозите. Ако не помогнете, смртна казна прети и мени и мојим пријатељима – каже Хардинг.

Хардингови пријатељи и породица потврдили су за Би-Би-Си да је он на снимку. 

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Владимир Путин рекао је да је њен циљ „заштита људи који су били изложени геноциду од стране режима у Кијеву осам година“.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, 25. марта Оружане снаге Руске Федерације су извршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине.

Главни циљ у руском војном ресору сада је ослобођење Донбаса, саопштило је Министарство одбране. Заједно са руском војском у региону делују јединице ДНР и ЛНР.

Оставите Коментар