НОВИ кинески амбасадор у САД Кин Ганг поручио је америчким властима да ућуте уколико није на дипломатски начин могуће решити текућу кризу у односима две државе.

– Ако не можемо да превазиђемо разлике, молим вас да ућутите – рекао је Кин током приватног онлајн састанка чији је домаћин био Национални комитет за односе САД и Кине, невладина организација из Њујорка, преноси „Нешнел ривју“.

Наводно је кинески амбасадор то рекао пошто је Иван Медеирош, професор на Џорџтаун универзитету и бивши саветник председника САД Барака Обаме за односе са Кином, упитао које мере САД и Кина могу да донесу како би поправиле односе.

Пре него што је рекао властима САД да ућуте, Кин је, наводно, поручио Вашингтону да престане са намерним изазивањем тензија између две државе.

Како наводи „Нешнел ривју“, овакво обраћање кинеског дипломате изазвало је шок на онлајн састанку, јер су му присуствовали бројни стручњаци за односе две земље, међу којима и бивши државни секретар САД Хенри Кисинџер, преноси Спутњик интернешнел.

Кинески и амерички званичници нису коментарисали ове наводе.

Кин, бивши портпарол кинеског Министарства спољних послова и заменик министра, постао је амбасадор у САД у јулу.

Од тада је привукао пажњу америчке и светске јавности када је критиковао САД због тога што су „ставиле фокус на такмичење великих сила“ и да желе „нови Хладни рат“.

Оставите Коментар