Због ситуације око корона вируса и увођења ванредног стања директорка Института за онкологију и радиологију Србије, Даница Грујичић имала је потребу да се обрати народу и посебно пацијентима са малигним обољењима.

Имам потребу да се још једном обратим свима, а посебно нашим пацијентима и најугроженијима!

Молим вас још једном да имате пуну свест и одговорност, свако од вас може учинити на личном нивоу пуно да се спречи епидемија корона вируса и да спречимо компликације код највечег броја грађана поготво најугроженијих групација. Према искуству из Кине најбољи начин да се спречи ширење ове епидемије је изолација. Ако смо затворили вртиће, школе, факултете, шалтере (што је добра мера), не могу да разумем да се не затворе кафићи, ресторани, клубови…

Апелујем на власнике кафића и ресторана, молим вас покажите одговорност и затворите ваше објекте бар на недељу, две или три. Нико неће пропасти за толико, а много ћете помоћи да се спречи епидемија! Порука за наше грађане избегавајте оваква места наредних пар недеља, лако може да се деси да свој вирус донесете у кућу и да заразите своје најближе који су старији од 50 година или који већ болују од неке болести и тако им доведете живот у питање. Једна кафа или ручак у ресторану не значе вам ништа у односу на штету коју можете да нанесте својима ближњима.

Највећи проблем са овим вирусом је што се лакше преноси од свих других вируса, и лакше покупите овај вирус или лакше заразите друге људе. Зато је изолација најделотворнија. Молим вас, ‘ајмо сви да покажемо јединство и одгворност, ово није питање да ли сте храбрији или да ли ћете лакше да избегнете неку забрану, овде се ради о сваком од нас и сваком од вас! Немојте да угрожавате ни свој ни туђи живот!

ШТА ЗНАЧИ ТА ОДГОВОРНОСТ:

  • Ако је било ко од чланова породица фебрилан јавите се лекару одмах!
  • Немојте посећивати разне форуме или “стручњаке“ за све и свашта који нису прошли поред медицинског факултета, дакле искључиво прихватајте ифнормације од свог лекара или од званичних државних здравствених институција. Проверите са њима да ли треба да се тестирате и где! Имате сада пуно активних телефона на којима можете да проверите све информације
  • Користите маске – не могу да разумем да постоје људи који се “јуначе“ и исмевају оне који носе маску! Ко год да има маску чим изађе из куће нека је стави. Нарочито у аутобусу, уколико немате маску ставите мараму.
  • Чим дођете кући одмах перите руке, молим вас перите руке што чешће, уколико имате и алкохол или асепсол протрљајте дланове.
  • Ако вам је неко од укућана болестан, немојте ви имати контакт са другим људима док се не тестира, не будите ви тај који ће потенционајално пренети заразу.
  • Нема потребе да паничите и да правите било какве залихе, једноставно понашајте се одговорно и неће бити никаквих проблема

ВАЖНО ЗА НАШЕ ПАЦИЈЕНТЕ (оперисани од тумора на мозгу)

Да би избегли стандардне прегледе средом и гужве, самим тим довели у огромну опасност све вас уколико се деси да је неко заражен, молим вас да на мејл адресу [email protected] преко https://wetransfer.com пошаљете снимке магнетне резонанце, скениране описе магнетне резонанце и упуте и ми ћемо вам у најкраћем року одгворити.

На тај начин желимо пре свега да заштитимо вас, врло је важно да разумете да ви никако не смете бити заразни. Поред тога ту је и телефон 0113662302 за све информације.

Уколико имате неког у породици ко не зна да користи интернет, а знате да је наш пацијент молим вас помозите му, да одрадимо то да не мора да долази и да на тај начин заштитимо најугроженију групу. Дакле сви пацијенти који су стабилно, немојте средом долазити док не прође ово најтеже време, не смемо ризиковати да се неко од вас и зарази. Молим све пацијенте који се годинма контролишу и долазе редовно на годишњи преглед да сада док траје ова ситуација не долазе. Пацијетни који су хитни случајеви или имају знаке погоршања, дођите, урадићемо све да будете одмах примљени као и увек.

Још једном вас молим на свест и разумевање!

Велико дивљење свим лекарима, медицинским сестрама и медицинском особљу на огромном труду и пожртвовању у данима који су иза нас и на свему ономе што ће урадити у предстојећима данима!

Браво колеге!

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар