Четири тајне подморнице Кине, Пакистана и Северне Кореје немају права имена, а примећене су проучавањем сателитских снимака, наводи се на порталу „Коверт шорс“.

Прва на листи је кинеска подморница која нема палубу. Она је поринута 2019. године, пише „H I Sutton“. Подморница је практично равна на врху. По једној теорији подморница је без посаде, ако је то тачно, онда је кинеска подморница највеће подводно беспилотно возило на свету. Највероватније је то експериментални модел.

Паметна подморница пакистанске морнарице Икс-класе је друга на листи. О њој се мало зна, познато је да се први пут појавила на званичним фотографијама са војне параде у Карачију. Највероватније је изграђена 2016. године. Подморница ће можда морати да замени застарелу пакистанску подморницу „Cos.Mo.S MG-110″, која се користи од почетка 90-их година 20. века, наводи портал „Коверт шорс“.

Још једна мала подморница, овог пута произведена у Кини, примећена је само једном на сателитским снимцима из 2014. године. Њена дужина је 35 метара. Експерт портала сугерише да подморница има електрични или дизел-електрични мотор. Очигледно се користи за специјалне операције, одбрану обале или подводну борбу.

Листу затвара севернокорејска подморница „Синпо-Д“, која је мала и дугачка 16 метара. Примећена је на сателитским снимцима тајног севернокорејског бродоградилишта. Из Пјонгјанга није било званичних извештаја у вези са развојем ове подморнице и њеном наменом.

Оставите Коментар