Велика је опасност да међунационални односи постану насилни. Важно је да Србија не одговара на провокације политичких актера у другим земљама у региону и да се залаже за помирење

Танјуг

Србија ће у наредној години имати виталну, најважнију улогу у спречавању новог рата на Балкану! Делови региона још су јако нестабилни и постоји озбиљна опасност да изненадне насилне провокације измакну контроли, а то може спречити само Београд!

Ово драматично упозорење стиже од Вилијама Монтгомерија, бившег амбасадора САД у Београду, који наглашава да опасност пре свега долази од чињенице да велике силе желе да утичу на Балкан. Према његовим речима, Србија је кључна држава за мир на овим просторима.

Дубоке ране

Монтгомери поручује да је изузетно важно да се наша држава издигне изнад ове опасне ситуације.

– Србија ће у наредној години имати виталну улогу у спречавању ескалације регионалних сукоба. Делови региона још су нестабилни, а спољне силе показују појачан интерес да утичу на развој догађаја на Балкану. Важно је да Србија не одговара на неизбежне провокације политичких актера у другим земљама региона и да настави да се залаже за помирење – поручује Монтгомери. Амерички дипломата додаје и да се проблеми у региону не могу решити гледањем уназад, већ само унапред.

– Велика је опасност да међунационални односи остану антагонистички и потенцијално насилни, док међународна заједница покушава да реши ситуацију у региону стављајући ханзапласт на дубоке ране које не зарастају као што би требало. Оно што све нас треба да брине јесте могућност да дође до изненадне насилне провокације познатих или непознатих починилаца, која би ескалирала попут летњег пожара и измакла контроли – упозорава Монтгомери.

Коментаришући ове наводе, безбедносни стручњак Милан Петрић оцењује да се мир на Балкану не може остварити само притиском на Србију, док се свима другима гледа кроз прсте.

– Једини начин којим се може гарантовати стабилност јесте да Србија има безусловну контролу над својом територијом. Бивши амбасадор мора упознати Сенат и председника са реалним стањем на Косову и затим предложити да заједно са Београдом крену у борбу против криминала, паравојних формација и логистичко-терористичког организовања. САД и ЕУ морају прекинути с двоструким стандардима и дати подршку Србији у борби против модерног тероризма кроз сепаратизам – подвлачи Петрић.

Албанци су озбиљни

Директор Института за међународну безбедност Орхан Драгаш сматра да изјаву америчког дипломате треба комплексно анализирати.

– Монтгомери је компромитован у Вашингтону и нема више готово никакав утицај. Србија ће ипак свакако имати неколико кључних улога у предстојећем периоду. Албанци прете новим ратом ако се успостави Суд за злочине ОВК на Косову у пуном капацитету. Такве претње ЕУ и САД морају озбиљно схватити и моментално стати на пут таквој реторици и намерама, док не буде касно – апелује Драгаш.

Извор: informer.rs