Некадашња државна секретарка САД Медлин Олбрајт наводно би морала Србији да уплати лепу своту новца у буџет, а на име пореза на профит, јер је зарадила 20 милиона евра од продаје „Телекома Косова“.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) који је део посланичке већине у Скупштини Србије позивао је државни врх да бившу државну секретарку САД Мадлен Олбрајт, уколико не плати порез на добит Србији за зараду од продаје косовског Телекома, стави на потерницу ради хапшења за утају пореза.

– После 20 година свима је сада јасно зашто су САД бомбардовале Србију, када видимо како су се највећи заговорници убијања Срба и окупације наше земље листом обогатили. Док је Олбрајтова позивала на бомбардовање и занемаривала убијање невиних цивила, међу којима су и жене и деца, лидери ОВК су били задужени да организују продају телефонске компаније „Ипко“ њеној приватној фирми која ју је касније продала „Телекому Словенија“. Пословни „успех“ Мадлен Олбрајт није једини, ту је и генерал Весли Кларк, који је са шиптарским терористима на челу тзв. Косова договорио експлоатацију рудног богатства Србије за своју приватну компанију која ће зарадити од тога десетине милиона евра. На челу конзорцијума за изградњу инфраструктуре и путева на Косову је бивши заменик шефа УНМИК-а, такође Американац, Џон Кови. Србе су жигосали и назвали терористима и убицама, а на рачун српских жртава су се обогатили – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Укључивање Русије у преговоре о Косову и Метохији и лобирање за подршку код других међународних савезника наше земље, са овим аргументима, Србија мора да искористи као прекретницу у преговорима о статусу своје јужне покрајине и тако направи заокрет у међународној политици у своју корист. С друге стране економиста Махмуд Бушатлија каже да је овде више реч о политичкој жељи, него што је тако нешто изводљиво.

– Када би се госпођа Олбрајт придржавала закона никада не би ни била госпођа Олбрајт. Амерички закони предвиђају да се на сваку трансакцију мора неки порез платити. Међутим ја нисам сигуран да је она спремна и тамо да плати порез, а камоли и код нас. Друго њена држава признаје Косово као државу и ако она има уговор с Косовом о избегавању двоструког опорезивања онда њу тај закон штити пред законодавством и америчким, али и на Косову. На Косову вероватно има ослобађање од пореза и онда нема основа да ни Србија добије који динар – каже он.

Уколико би се неким чудом догодило опорезивање Олбрајтове Србија би могла да рачуна највише на 2 милиона евра. Према слову закона порез на добит плаћа компанија, а не појединац. Грађанин (појединац) плаћа порез на доходак (12%, 14%) и то су две потпуно различите ствари. Порез на добит у Србији је 10% и то је изузетно ниска стопа. Просечна стопа у ЕУ је 24%.


Дарко Злојутро