Руско руководство, ако је потребно, може да прекине односе са западним земљама, наносећи им тиме значајну штету.

Политиколог Ростислав Ишченко скренуо је пажњу на занимљиву ствар. Пре неколико година руске власти нису говориле о томе да намеравају да напусте сарадњу са Европском унијом, али не тако давно ситуација се променила.

Током једне од конференција за штампу, министар спољних послова Сергеј Лавров најавио је спремност Москве да прекине односе са ЕУ ако се и даље буде придржавала санкционе политике.

Истовремено, шеф спољнополитичког ресора приметио је да Русија не тежи таквом развоју догађаја, али ће, ако је потребно, донети ову одлуку.

Антируске санкције Запада на снази су већ седам година. У таквој ситуацији поставља се логично питање: Зашто врховно руководство Русије раније није давало такве изјаве?

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Као што је Ростислав Ишченко приметио, Русија је дуго, са економског аспекта, била усредсређена на Европу и било је могуће прекинути трговинске везе с њом само ако би постојала једнако профитабилна алтернатива.

„Лично сам рекао и написао да постоји алтернатива још 90-их, али је та алтернатива тада била апстрактна. Да, постоји Кина, ту је и Далеки Исток и са њима треба да закључимо ове уговоре и створимо одговарајућу логистику и инфраструктуру. Управо то Русија ради последњих 15-20 година“, нагласио је политиколог.

Дакле, наставио је стручњак, данас су сви ризици прорачунати и сведени на минимум. То се не може рећи за ЕУ.

Запад је поставио економску замку за Русију, али је сам упао у њу. Ризик да остане без руских енергетских ресурса и других производа веома је висок и прети огромним и нерешивим проблемима.

С тим у вези, дошло је време да Европа преиспита свој однос према Москви и схвати да је са Русијом опасно бити у сукобу било које врсте.

Оставите Коментар