Русија је више пута покушавала да скрене пажњу међународне заједнице на ситуацију у вези са људским правима у Украјини, али су западне земље одабрале да игноришу то, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поводом подношења међудржавне жалбе против Украјине Европском суду за људска права.

Према њеним речима, Москва је на свим међународним платформама непрестано говорила о „алармантној ситуацији“ у Украјини.

  • Покренули смо то питање пред лидерима регионалних удружења чији смо чланови, али која имају очигледан утицај на Украјину. Дали смо све од себе да скренемо пажњу на ту алармантну ситуацију која је само деградирала у јавном простору. Као што знате, извршне власти, представници законодавства наше земље звонили су на узбуну дуги низ година – истакла је Захарова за телевизију „Русија 1“, преноси Спутњик.

Као одговор на то, западне земље су „показале апсолутно, потпуно непоштовање основних принципа људских права које Запад користи као своју главну идеологију“, оценила је портпаролка.

  • Колективни Запад много година није само био покровитељ, вец́ је управљао Украјином. Осим ретких изузетака, нису желели да разговарају о тој теми, нису хтели да региструју чињенице, нису желели да дају оцене, избегавали су разговор и дискусију – објаснила је она.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Жалба Русије не може бити игнорисана

Како је рекла, жалба Русије против Украјине не може се занемарити – западне земље морају да одговарају за своје речи.

  • Управо људска права, као сфера проблема, за западне земље је на првом месту – изјавила је Захарова.

Према њеним речима, западни свет тврди да питања заштите људских права, хуманизма и демократије ставља изнад проблема финансија, пословања, економије и безбедности, и стога Запад мора да „одговара за своје речи у пракси“.

  • Може да се учини да информације које долазе из Русије и руских представника не допиру, на пример, до западне публике, али не сме да се деси да материјали послати Европском суду за људска права буду игнорисани – нагласила је Захарова.

Русија је у четвртак први пут у историји поднела Европском суду за људска права међудржавну жалбу против Украјине због кршења Конвенције Савета Европе о заштити људских права и основних слобода.

Према наводима Државног тужилаштва, жалба се „односи на догађаје који су уследили након насилне смене власти у Украјини у фебруару 2014. године“.

Оставите Коментар