РУСИЈА неће почети тестирања нуклеарног оружја у случају да и САД не тестирају, али морамо бити спремни на најгоре, изјавио је на прес конференцији заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.

– Као што је рекао председник Русије Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини, ми онда морамо да следимо њихов пример у случају да САД одлуче да обнове нуклеарна тестирања. Овде је кључна реч ‘ако’. Ако САД не почну тестирања, ми, такође, нећемо почети. Међутим, морамо да будемо спремни на најгоре – навео је он.

Подвукао је да у америчком систему постоје утицајни елементи који, заиста, сматрају да Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања није потребан.

– Потребно је да предвидимо ризике развоја ситуације по нашу националну безбедност – закључио је Рјабков.

Председник Русије Владимир Путин је 28. фебруара потписао закон о обустављању учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања.

Путин је 21. фебруара у обраћању Федералној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму, нагласивши да земља не иступа из њега.

Председник Русије је нагласио да пре него што се обнови дискусија о споразуму, Москва жели да схвати „на шта претендују земље као што су Француска и Велика Британија“ и на који начин треба рачунати њихове нуклеарне арсенале, „односно укупни офанзивни потенцијал Северноатлантске алијансе“.

Руски председник је током обраћања рекао да ће Русија спровести тестирање нуклеарног оружја ако то прво учини Америка. Путин је позвао Министарство одбране и „Росатом“ да се припреме за спровођење таквих тестова у случају да га Америка тестира.

Русија у својој савременој историји ни једном није тестирала нуклеарно оружја. Последња тестирања су била током СССР-а 24. фебруара 1990. године на полигону Нове Земље. САД су последња нуклеарна испитивања имале 23. септембра 1992. године.

Оставите Коментар