Новинар Веља Чупић, у својој емисији “Српски свијет”, угостио је Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган. Гост је испричао своју животну исповест од рођења у Београду до селидбе у Аустралију, од ангажмана у аустралијској војсци и вештинама које је тамо стекао до повратка у своју отаџбину и прикључењу борби српског народа за слободу. Посебна пажња у разговору посвећена је судском прогону Срба у Хрватској, којем је био изложен и Капетан Драган, као посебном виду наставка геноцидне усташке политике.

Истакавши да су му пријатељи највеће богатство, своју исповест почиње причом о одрастању у Београду и одласку у Аустралију. Тамо му се јавља интересовање за војну јединицу. Посебно је истакао разлику аустралијске војке и српске: “У аустралијској војсци, на првом месту је живот војника и како га сачувати, за разлику од наше у којој нас уче да је част погинути у рату.” Капетан Драган је искористио своје свестране занатске способности и направио брод, којим је 1984. године са својим пријатељима обишао свет.

Остварио је свој дечачки сан и прелетио Атлантик, али то не препоручује никоме.

Вративши се у тадашњу Југославију, није ни слутио нити веровао да ће бити рата. Упознаје се са Дејаном Лучићем и упућује се у Крајину. “Срби, који су већински народ, преко ноћи је постао мањина и само сам желео да помогнем свом народу који се тада нашао у неповољној позицији” – поручио је Капетан и додао: “Никад нисам радио за државну службу, они су радили за мене. Ослањао сам се на службу само када су ми биле потребне информације о тренутном стању на ратишту и то је то.”

Три недеље је обучавао и дисциплиновао српске полицајце и од њих направио понос нације. Њихове војне вежбе преносили су сви медији и прозвали их нинџе, али убрзо су добили нови надимак, “Книнџе” и тиме постали бренд државе. Своју храброст и спремност показали су у окршају за Глину, где су 21 обучена српска војника и 8 храбрих момака који нису били из Капетанове групе поразили 650 усташких војника. Тада је Капетан Книнџама поручио: “Ви немате историју, ви правите историју”.

“Да Милошевић није био кукавица и да он није наредио да се повучем, имали бисмо убедљиву победу и рат би се завршио 91. године. Милошевић је слабо проценио своје способности. Он је крив што је Крајина пала” – тврди Капетан и наставља са чињеницама: “ЈНА није била уз српску војску. Лаж је да су били уз нас. Команда ЈНА била је у Загребу.”

“Треба све учинити да не дође до рата, али ако је већ неизбежно онда све мора да се подреди рату, не приватизацији и политици, него рату и борби за опстанак” – саветује Капетан.

За године проведене у затвору, како своје, тако и осталих ратника криви Вука Јеремића. “Дао је зелено светло да се хапсе Срби. Након његове изјаве почиње прогон Срба. Ми имамо доказ за то. Издајнику Вуку Јеремићу се мора судити. Дрипац као он не сме слободно да шета” – нагласио је Капетан Драган.

“Хрвати не дозвољавају да им се ико меша у њихово правосуђе и то користе за етничко чишћење Срба у оквиру својих граница” – поручује Капетан. “Слична ситуација се дешава са српским народом у Црној Гори. Прљава усташка крв тече Миловим водама и на све начине покушава да протера Србе из Црне Горе.” – додаје Капетан Драган.

Основао је хуманитарну фондацију “Капетан Драган” која помаже деци и рањенима. 76 000 деце је примило помоћ од фондације. Помаже српском народу који робује у Хрватској. “Тим стварима треба да се баве невладине организације. Проблем је што су наше невладине организације антисрпски оријентисане и зато постоји ова фондација. Мора да се исправи неправда. Далеко више злочина је учињено над Србима него над Хрватима.” – рекао је Капетан.

На крају је дао важну поруку српским потомцима: “Морамо да се научимо да одговарамо реципрочно Хрватима и Албанцима. Да им покажемо ко смо. Да не ћутимо пред њима. Кад они ухапсе једног нашег, да и ми ухапсимо њиховог по истим стандардима. Наредних 5 година посветићу се особађању Срба у Хрватској, а после се надам да ће нове снаге и нараштаји наставити мој рад.”

Оставите Коментар