Владислав Дајковић, политички активиста из Црне Горе, рекао је да је Мило Ђукановић, предсједник Црне Горе, изненађујуће мирно признао изборни пораз те да постоје озбиљне спекулације да је та мирноћа плод међународне заједнице.

„Ако говоримо о узроку његовог пада након тридесетогодишње власти, без дилеме у први ред стаје Српска православна црква, односно литије као плод борбе за светиње“, рекао је Дајковић у писаном интервјуу за „Независне„.

Говорећи о изазовима нове власти, он истиче да ће најтеже бити наћи модел који ће помирити три коалиције које су идеолошки потпуно различите те да у тој различитости и лежи бојазан да ће у неком тренутку пући све што је мукотрпно остварено.

Независне новине: Посљедњих мјесеци у Црној Гори било је политички поприлично бурно. Међутим, ставови због чега је то тако су подијељени… С једне стране су они који тврде да је страни фактор „пустио низ воду“ Ђукановића, док су с друге стране они који тврде да је свему кумовао спорни закон и Српска православна црква. Шта је, у ствари, узрок губитка власти Ђукановића?

Владислав Дајковић: Да, било је јако бурно и тензично, међутим тај период узавреле политичке страсти је по свему судећи иза нас. Ђукановић је изненађујуће мирно признао изборни пораз и тиме позитивно изненадио јавност, иако постоје озбиљне спекулације да та мирноћа није плод његове воље, већ воље међународне заједнице. Ако говоримо о узроку његовог пада након тридесетогодишње власти, без дилеме у први ред стаје Српска православна црква, односно литије као плод борбе за светиње. Друга непозната у Ђукановићевој једначини био је вирус корона, који је имао негативне консеквенце на туристичку сезону од које живи добар дио црногорског становништва. Не заборавите, Ђукановићева политичка одлука да границу затвори само за Србију изазвала је огроман гњев народа, што због рођачких веза са најближим сусједом, што због економског краха сезоне, имајући у виду да гро туриста чине управо туристи из Србије.

Независне новине: Да ли је Ђукановић заиста изгубио власт и колике су шансе да се врати с обзиром на то да и даље обавља функцију предсједника Црне Горе, а ни партија му није озбиљније пољуљана?

Владислав Дајковић: Противника какав је Мило Ђукановић никада не треба потцијенити. Ипак, сматрам да је његово вријеме прошло. Тридесет година власти је дугачак период и за оне државнике који су чинили само добро свом народу, а камоли за оне који су своје земље уназадили, подијелили и промијенили лични опис тих земаља као што је он то урадио. Народ је рекао да више не жели такву врсту политике, а по свему судећи ни међународна заједница не гледа благонаклоно на корупцију коју је његов систем власти успоставио. ДПС је у значајном паду, који ће се, ако се настави такав тренд, све више манифестовати.

Независне новине: Из Републике Српске се стиче утисак да је Ђукановић поприлично лако предао власт. Због чега је то тако?

Владислав Дајковић: Годинама уназад изданци Ђукановићеве структуре моћи су плашили народ да мирна предаја власти није могућа, те да ће избити грађански рат уколико опозиција побиједи. Испоставило се да то није тачно, поготово зато што његове присталице нису везане за његову партију идеолошки, већ искључиво интересно. Они ће, вјерујем, сјутра бити највећи заговорници нове структуре власти. Уз то, прилично сам сигуран да су званичници ЕУ и САД упутили јасан сигнал да је вријеме да се повуче. Отуда и та слика да се лако опредијелио да након тридесет година оде у опозицију. Биће занимљиво то гледати.

Независне новине: Шта можемо и шта треба очекивати од нове власти у Црној Гори?

Владислав Дајковић: У првом реду очекујем да више не буде антисрпска, као што је то до сада био случај. Након тога очекујем тотални обрачун са криминалом и корупцијом који једу утробу наше земље. Наравно, очекујем и чишћење бирачког списка који је препун фантомских бирача, а након тога и припрему за попис становништва 2021. године, који може у потпуности промијенити досадашњу крвну слику наше земље.

Независне новине: Колико ће тешко бити владати с обзиром на јако тијесну већину у Скупштини Црне Горе и гдје ће бити највећи изазов када је ријеч о очувању те власти?

Владислав Дајковић: Највећи изазов у очувању нове власти јесте налажење модела који ће помирити три коалиције које су идеолошки потпуно различите. У тој различитости лежи и бојазан да ће у неком тренутку пукнути све оно што је мукотрпно остварено. Ипак, с друге стране, нова власт може показати и мудрост тиме што би те разлике окренула у своју корист тако што би народу показала да је интерес Црне Горе важнији од интереса било које партије. Ако говоримо о тијесној већини, сигуран сам да ће ускоро почети „прелијетања“ из опозиционих клупа у оне владајуће, јер појединци из бивше власти нису способни да преживе у мутној води каква је она опозициона.

Независне новине: Да ли дешавања у Црној Гори могу, и колико, утицати на регион у смислу промјене политика које су већ деценијама мање-више исте?

Владислав Дајковић: Не бих рекао да дешавања у Црној Гори могу утицати на регион, превасходно имајући у виду да Црна Гора никад није била земља која се мијешала у унутрашња питања сусједа, нити би јој то приличило по њеној географској, економској или војној снази. Ми се, за разлику од свих наших комшија, први пут сусрећемо са феноменом какав је смјена власти и због тога ће нам можда и бити потребна искуства из земаља региона, а можда чак и братско савјетовање. Било како било, вјерујем да ће српски народ у региону коначно стати на ноге у оном најпозитивнијем смислу. Да би се то десило морамо осјећати, дисати и живјети оно што се зове српско јединство. Само уједињени можемо имати мирну и стабилну будућност.

Урош Вукић

Оставите Коментар