Амбасада Русије и Мисија ОЕБС у Сарајеву одвојено су осудиле оштру реторику бошњачког лидера Бакира Изетбеговића, да су „Срби лош народ“ и поручили да она негативно утиче на међунационално помирење и напредак БиХ.

  • Узимајући у обзир утицај политичких лидера у БиХ на формирање јавног мишљења, позивамо све да се суздрже, чак и у жару полемике, од изношења мишљења која могу добити двосмислену интерпретацију – речено је за Срну из Амбасаде РФ.

То је, казали су, посебно важно у стресним условима изазваним пандемијом вируса корона.

Лидер СДА Изетбеговић изјавио је да су „Срби лош народ“, а недавно је и његова страначка колегиница, министар иностраних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковић упоредила српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика са Адолфом Хитлером, а Србе са нацистима.

Мисија ОЕБС-а у БиХ сматра да сврсисходан напредак БиХ угрожава увредљива реторика, попут тврдње лидера СДА да је српски народ лош, као и друге недавне изјаве званичника, као и неодговорно деловање.

Мисија ОЕБС-а у БиХ позива на нулту толеранцију према негативној реторици, политичкој манипулацији, говору мржње и провокацијама и у јавној и у приватној сфери у БиХ – речено је у изјави из ОЕБС-а.

Мисија ОЕБС-а сматра да грађани БиХ заслужују лидере који су изнад тога да манипулишу осетљивим питањима ради остваривања политичке користи и који су предани раду у најбољем интересу грађана, укључујући остваривање сврсисходног напретка и реформи, између осталог, у областима образовања, избора, владавине права и борбе против корупције.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар