Једна особа је погинула у уторак када су руску ваздушну базу у близини одмаралишта на анексираном полуострву Kрим потресле експлозије.

Сведоци су рекли да су чули најмање 12 експлозија око 15:20 по локалном времену (12:20 ГМТ) из ваздухопловне базе Саки у близини Новофедоривка на западној обали полуострва.

Kрим, дестинација за одмор многих Руса, до сада је био поштеђен бомбардовања и артиљеријске ватре коју су претрпела друга подручја источне и јужне Украјине.

Руско министарство одбране остало је при својој тврдњи да је експлозију изазвала „детонација неколико складишта авио муниције“ и првобитно је саопштило да нико није повређен. Речено је да није било напада и да није оштећена опрема авиона.

Упитан да ли Украјина преузима одговорност за експлозије, саветник украјинског председника Михајло Подољак рекао је онлајн телевизијском каналу Дожд: „Наравно да не. Шта ми имамо са тим?“

Москва би могла да оптужи Kијев да је прешао црвену линију ако Украјина призна да је извршила инвазију на територију коју Русија сматра својом.

Подољак, који саветује председника Володимира Зеленског, сугерисао је да би експлозија могла бити резултат руске неспособности или партизанског напада.

„Људи који живе под окупацијом схватају да се окупација ближи крају“, рекао је он.

Међутим, украјински војни званичник је за Њујорк тајмс рекао да је украјински напад резултат експлозија на Kриму.

Реч је о војној бази из које су руски авиони редовно узлетали и напали наше снаге на југу земље. За напад је коришћен уређај украјинске производње.

Оставите Коментар