ПОРТПАРОЛ Министарства одбране Русије Игор Конашенков препоручио је британским политичарима и војницима да боље проуче историју Русије, чиме је коментарисао изјаву британског министра одбране о спремности његове земље да удари по интересима Руске Федерације.

– Препоручујемо британским војницима да добро проуче не само географију Русије, већ и њену историју, да не би нашу заједничку војну историју обогаћивали својим животима у корист слабо образованих британских политичара – рекао је Конашенков.

Британски министар одбране Бен Волас најавио је спремност Лондона да „удари” Русију у било ком тренутку, било где у свету, попут цара Николаја Првог током Кримског рата.

– Шкотска гарда је ударила Николаја Првог 1853. године на Криму. То увек можемо поново да учинимо. Николај Први је направио исту грешку као Путин, он нема пријатеља и савезника – рекао је Волас коментаришући кризу у Украјини и додао да је 1.000 британских војника у приправности да одговори на кризу.

Како пише Индепендент, британски министар је овај коментар дао незванично током разговора са војним особљем у близини зграде Краљевске коњске гарде у Вестминстеру.

Британци светске језике обогатили термином „топовско месо“

Игор Конашенков је напоменуо да би британској војсци било корисно да зна да изјаве британског министра војног о Кримском рату нису ништа друго до митологија.

– Балаклавска битка током Кримског рата 25. октобра 1854. године нипошто није ушла у историју захваљујући тврдоглавости шкотског 93. пука, о чему је Волас тако надахнуто говорио. Једини подвиг ове јединице био је то што једноставно није бежала, као остали, од налета руске коњице. Претрпела је крваве губитке, али није извојевао ниједну победу – рекао је Конашенков.

Руски генерал-мајор је подсетио да је у историју Балаклавске битке много светлије ушао подвиг руских тобџија који су за само 20 минута уништили читаву аристократску енглеску лаку коњичку бригаду под командом лорда Кардигана.

Конашенков је оценио да су акције Британаца обогатиле све светске језике и војне уџбенике термином „топовско месо“.

Оставите Коментар