Политика консолидовања албанског фактора на Балкану коју води руководство Албаније отежава дијалог Београда и Приштине, оценило је Министарство иностраних послова Русије.

Премијер Албаније Еди Рама је изјавио да је тзв. Kосово за њега “део Албаније”, а да “уједињење Албаније и тзв. Kосова није план Б, него план А”.

Министарство иностраних послова Русје је указало на то да се интензивирају напори да се интегришу области насељене Албанцима у низу балканских земаља које се граниче с Албанијом.

– Наглашавамо да таква политика не само да отежава дијалог Београда и Приштине, него и подрива атмосферу поверења у целом балканском региону – наведено је у саопштењу.

Министарство је, такође, позвало западне партнере Албаније да, најзад, одреагују на “очигледне ‘албаноцентричне’ тежње Тиране” и да, уместо стварања сумњивих структура на локалном нивоу, “постигну да Приштина испуни своје обавезе у вези са формирањем Заједнице српских општина на Kосову и Метохији, у складу с потписима представника Приштине и високог представника Европске уније за иностране послове и одбрану још у априлу 2013. године”.

Оставите Коментар