Ако Европска унија не исправи ситуацију са транспортном блокадом Калињинграда, сама ће се одрећи докумената за Руску Федерацију о чланству Литваније у ЕУ и у том случају Москва ће имати „слободне руке“ да реши проблем на било који начин, рекао је Андреј Климов, председник Комитета за заштиту државног суверенитета Савета Федерације.

„Европска унија, ако одмах не исправи безобразлук Виљнуса, сама ће за нас дезавуисати легитимност свих докумената о чланству Литваније у ЕУ и одрешиће нам руке да решимо транзитни проблем Калињинграда који је створила Литванија на било који начин који изаберемо“, написао је политичар на свом Телеграм каналу.

Он је напоменуо да је Литванија, поводом 20. годишњице „Заједничке изјаве о транзиту између Калињинградске области и остатка Руске Федерације“ између Русије и Европске уније, одлучила да једнострано заустави скоро половину терета који пролази железницом кроз земљу у калињинградском правцу.

„Тиме је Вилњус избацио фотељу на којој седи свих ових година као држава чланица ЕУ“, написао је сенатор.

Подсетимо, Литванске железнице обавестиле су Калињинградске железнице да од 18. јуна обустављају транзит одређене робе која је под санкцијама ЕУ. 

Оставите Коментар