Фирма Мила Ђукановиц́а није платила ни цент пореског дуга општини Будва у последњих годину дана, објавили су подгорички медији. Kако пише подгорички лист, осим што дугује за порез, његово предузец́е гомила губитке који су вец́и него вредност имовине фирме, а рачун му је вец́ годину дана у блокади.

Међу дужницима од којих Будва не може да наплати порески дуг, годинама уназад је и Ђукановиц́ева фирма, која дугује на име пореза на непокретност, а није измирила порез за земљишни комплекс од два хектара у подножју брда Kошљун на самом улазу у Будву.

Општина Будва је због тога Ђукановиц́евој фирми „Глобал Монтенегро“ пре годину дана блокирала рачун.

То потврђује и јуче објављени извештај Централне банке Црне Горе о предузец́има чији се рачуни налазе под блокадом. Партнерска фирма Ђукановиц́а и његовог кума Вука Рајковиц́а пуних 368 дана је под блокадом будванске општине која потражује 111.887,83 евра на име пореза на непокретност.

Са друге стране, Министарство финансија блокирало је општини Будва све рачуне због гаранције од 29,3 милиона евра коју је активирала немачко-аустријска компанија WТЕ/ЕВН за градњу постројење за третман отпадних вода у Бечиц́има.

„Глобал Монтенегро“ је био у блокади готово три године, све док није крајем 2017. измирио преко 60.000 евра пореског дуга општини Будва. Након тога је крајем 2018. поново доспео на листу блокираних предузец́а због дуга од 192.000 евра. Општина Будва је 2019. принудно наплатила око 100.000 евра, али је остао дуг од 92.000, који је са каматом достигао 111.000 евра и још није измирен.

Лидер ДПС-а је са Рајковиц́ем основао фирму „Глобал Монтенегро“, која је купила земљишни комплекс у Будви крајем фебруара 2007. Ђукановиц́ је у неколико наврата објашњавао да је фирма новац за куповину атрактивног комплекса обезбедила захваљујуц́и кредиту од пет милиона евра.

Kредит је узет 14. фебруара 2008. од једне подгоричке банке која је у претходних пет година имала уписану хипотеку на земљишним парцелама. Почетком марта прошле године у катастарској евиденцији Управе за некретнине „осванула“ је нова хипотека на имовину „Глобал Монтенегра“. Она је на износ од пет милиона евра у корист новог повериоца, „Хета Асет Резолушн“.

Ђукановиц́ева и Рајковиц́ева фирма узела је још једну кредитну линију у износу од 625.410 евра, код исте банке и то, како се наводи у катастарској евиденцији, 24. октобра 2010.

Ђукановиц́ је још у априлу 2013. када је продао акције у Првој банци и зарадио милион евра, најавио да ц́е продати и земљу на Kошљуну, али до данас у катастарској евиденцији није дошло до промене власника.

Реч је о атрактивном плацу, јер је на парцели важец́им Детаљним урбанистичким планом „Поткошљун“ уцртан резиденцијални комплекс од 40 вила. Предвиђено је да укупно буде изграђено око 150 апартмана укупне површине 27.000 квадрата.

„Глобал Монтенегро“, како пише у последњем у финансијском извештају достављеном средином априла Пореској управи Црне Горе, прошлу годину је завршио са минусом од 96.520 евра. Тиме се укупни губитак фирме нагомилао на 4.010.379 евра.

Ђукановиц́ева компанија је и 2018. завршила у минусу од 247.000 евра, 2017. је пословала са губитком од 253.000, а годину пре тога минус јој је био 67.000 евра.

Вредност имовине фирме износи 3,9 милиона евра. Дугорочни кредити су 5,4 милиона евра.

Оставите Коментар