Министарство одбране Јерменије саопштило је да 12 војника заробљено током борби на граници са Азербејџаном. Амбасадор Јерменије у Русији Вардан Тогањан каже да је ситуација на граници двеју земаља ванредна.

„Ситуација је ванредна. Трупе су извршиле инвазију на суверену територију, у току су борбе дуж целе југоисточне границе, има жртава, користе се оклопна возила и артиљерија“, упозорио је амбасадор.

Како каже, Јереван је у контакту са Москвом путем дипломатских канала, али за сада није званично тражио помоћ.

Шеф сталне комисије јерменског парламента за спољне односе Едуард Агаджањан рекао је да је око 15 војника погинуло током борби са азербејџанским Оружаним снагама.

„Према непотврђеним извештајима, погинуло је 15 војника Оружаних снага Јерменије“, рекао је он за станицу „Слобода“.

Са своје стране, јерменско Министарство одбране саопштило је да је 12 војника заробљено током борби на граници са Азербејџаном.

„Противник је претрпео велике губитке у живој сили, око 10 јединица оклопне технике је уништено или онеспособљено. И јерменска страна има губитке. Подаци се утврђују. Дванаест војника Оружаних снага Јерменије је заробљено“, наводи се у саопштењу.

Војни ресор тврди да се интензитет борби не смањује.

Министарство је објавило видео-снимак на којем је, како тврде, приказано уништавање војне технике Азербејџана на граници где су у току локалне борбе.

Контактиран Шојгу

Прес-служба јерменског војног ресора навела је да су министри одбране Русије и Јерменије, Сергеј Шојгу и Сурен Папикјан разговарали о новонасталој ситуацији на граници.

Папикјан је истакао да је „инвазија азербејџанских Оружаних снага на суверену територију Јерменија грубо кршење трилатералне изјаве о прекиду борбених дејстава у Карабаху од 9. новембра 2020. године и да угрожава преговарачки процес“.

У саопштењу се додаје да „Шојгу изразио спремност да уложи максималне напоре у циљу прекида војних дејстава, повратка заробљеника и регулисања ситуације“.

Шта кажу у Бакуу

Истовремено, азербејџански председник Илхам Алијев је током разговора са председником Европског савета Шарлом Мишелом назвао Јереван кривцем за заоштравање ситуације.

Алијев је рекао да на азербејџанској страни има рањених, истичући да је „пружен адекватан одговор на провокацију Јерменије“, наводи прес-служба азербејџанског лидера.

Са своје стране, Министарство спољних послова Азербејџана оптужило је Јерменију да намерно заоштрава ситуацију на граници двеју земаља.

„Незаконита посета бившег министра одбране Јерменије територији Азербејџана, коју привремено контролишу руски мировњаци, и одржавање војних окупљања тамо, концентрација око 60 војника Оружаних снага Јерменије на путу ка положајима азербејџанске војске у Лачину, као и интензивна паљба на положаје азербејџанске војске показује да јерменска страна намерно заоштрава ситуацију“, наводи се у саопштењу.

МИП тврди да све то показује да Јереван није заинтересован за обезбеђивање мира и безбедности у региону, као ни за делимитацију граница са Азербејџаном.

„Наглашавамо да је напетост у региону још једна војно-политичка провокација Јерменије. Главна одговорност за тренутне тензије лежи директно на војно-политичком руководству Јерменије“, додаје се у саопштењу.

С тим у вези, портпарол Министарства одбране Анар Ејвазов каже да је ситуација на граници и даље напета. „Оперативна ситуација је под контролом Оружаних снага Азербејџана“, додао је.

„Јерменски војници у страху и сметености напуштају своје положаје, међу војском влада паника. На нишану су људство и војна техника јерменских Оружаних снага, концентрисаних дуж границе. Непријатељска војна техника је онеспособљена“, наводи се у саопштењу војног ресора.

Подсетимо, Министарство одбране Јерменије саопштило је раније данас да су у току локални сукоби на граници са Азербејџаном.

Оставите Коментар