Уторак 18. јануар 2022. остаће упамћен као дан са највећим бројем извиђачких летова америчких, британских, норвешких и шведских авиона за електорнско праћење на небу севера и истока Европе.

Наиме под мрежом осматрачких авиона покривена је зона уласка у Балтичко море, затим руска енклава Калињинград, као и граница пољске и белорусије у коју је јуче руска војска почела да пребацује чувене ракетне системе ПВО С-400 и Панцир С-1.

Летови су регистровани и над Украјином, односно украјинско-руском границом, на линији раздвајања на истоку земље Доњецк и Донбас, а виони су летели и према Молдавији покривајући енклаву Придњестровље, територију између Украјине и Молдавије., као и полуострво Крим и патроле над источним ободом Црног Мора уз обалу Грузије.

Како је око вредних посматрача забележило у питању су амерички авиони П-8 Посједон, РЦ-12X, РЦ-135W, Е-8Ц ЈСТАРС, као и шведски СААБ С 100Б Аргус и С -102Б Корпен. Такође у овим извишачким мисијама учестововали су и авиони П-3ц Немачке и Норвешки Дасо 20ЕЦМ

Такође оку посматрача није прошло и одакле су полетели авиони РАФ Миденхал у Великој Британији, Рамштајн у Немачкој, авио база Шиаулиаи у Литванији.

Иначе летови над Балтиком полопили су се и због тога што су три руска десантна брода класе Ропуча напустили Балтик и према неким порценама упутили су се у Црно Море. међутим, нико није могао да потврди ову информацију.

Оставите Коментар