Већина албанских политичара са Косова и даље има српско држављанство, па тако наш пасош имају Хашим Тачи, Аљбин Курти, Кадри Весељи, Вјоса Османи…

Вљора Читаку није једина албанска политичарка са Косова која се није одрекла српског пасоша иако себе не сматра држављанком Србије.

Отпуст нису тражили ни други заговорници независног Косова – главни кандидати за премијера у будућој влади лажне државе Вјоса Османи и Аљбин Курти. Ни председник лажне државе Хашим Тачи и председник тамошњег парламента Кадри Весељи се не одричу српског пасоша.

Није могло да се дође до података везаних за бившег премијера Рамуша Харадинаја и бившег министра спољних послова Беџета Пацолија, али се претпоставља да је ситуација и с њима слична.

Који је разлог што се албански политичари нису одјавили није познато, али је симптоматично да не признају неку државу, али имају њене папире.

Из Министарства спољних послова каже да је ситуација прилично конфузна и да постоји разлог зашто се Албанци не одричу држављанства Србије.

  • Срби на Косову ваде пасош у Координационој управи на КиМ и с тим пасошем без виза не могу да путују у земље ЕУ. С друге стране, ако Албанац у нашој амбасади у Словенији на пример, извади српске папире, њему визе за путовање у ЕУ нису потребне – наводи извор из Министарства и додаје да је то можда разлог зашто Албанци задржавају папире Србије.

Оставите Коментар