Активисти сарајевског антидејтонског покрета несметано и упорно настављају сејањем мржње према свему што је српско, о чему сведочи и случај у Дервенти уочи новогодишњих празника када су се делили новогодишњи пакетићи бошњачкој деци.

„АнтиДејтон“ пакетићи, како су их назвали у свом видео-прилогу на интернет страници, уручени су деци „која одрастају на окупираном делу БиХ, на простору тзв. Републике Српске!“ Атак на суживот у граду на Укрини изазвао је бурне реакције и прави мали рат на друштвеним мрежама.

Реч је, иначе, о националистичкој организацији познатој по покушају линчовања Александра Вучића у Меморијалном центру у Поточарима, паљењу институција током насилних протеста у ФБиХ, узимању посланика за таоце.

– Ово су газије, хероји, ово су мали златни љиљани, који одрастају у Дервенти, у очувању своје вере и бошњаштва од нестанка у окупираном простору БиХ, геноцидној, такозваној Републици Српској!…- поскакивао је пред збуњеном децом у дворишту меџлиса Исламске заједнице Нихад Аличковић, активиста „АнтиДејтона“.

Он, иначе, слови за главног идеолога овог покрета, као и поштоваоца и следбеника Насера Орића. Многе обавештајне службе су га маркирале и као особу која је прва бацањем ципеле у правцу Александра Вучића, заправо, дала миг за брутални јуриш на тадашњег премијера Србије.

За доборо упућене, град на Укрини није случајно изабран за мету ових осведочених сејача мржње. Ударили су на суживот у општини у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату познатој по чувеној чети ВРС „Меша Селимовић“. Јединица је била састављена углавном од добровољаца Муслимана-Бошњака у одбрани њихових кућних прагова у Дервенти, Броду и другим деловима Републике Српске.

Чланови "АнтиДејтон" покрета, први слева Нихад Аличковић, Фото: Фејсбук
Чланови „АнтиДејтон“ покрета, први слева Нихад Аличковић, Фото: Фејсбук

Огласили су се огорчени дервентски Срби.

– Та деца су потомци тих људи. Ништа им не фали и не сме им фалити. Имају исламску веронауку и све исто као и друга деца. Како вас није срамота да децу намамите пакетима, па их трујете верском нетолеранцијом као да живе у ратном окружењу, а све зарад ваших политичких, фашистичких идеја и стицања профита од дијаспоре.

На ове реакције Срба, на свом званичном порталу где су објавили и видео прилог, из „АнтиДејтона“ су узвратили са „Што се влахадија уждила“, и салвом других увреда.

Такође, огласили су се и увређени дервентски Бошњаци.

– О чему ви причате? О каквој мржњи, Бог вам памет дао, јесте ли нормални? – написала је Елма Мехмедовић, а Азиза Мехмедовић је навела да по повратку у Дервенту након рата нема никаквих проблема, баш као ни њена деца која похађају школу:

– Молим вас да не говорите ни у чије име и да се не ствара мржња међу народом, а поготово међу децом.

УСКРАТИТИ ГОСТОПРИМСТВО

Злоупотреба деце „антидејтонским пакетићима“ и тешке квалификације на рачун РС и Дервенте навели су многе житеље овог града да путем друштвених мрежа затраже реакцију надлежних и ускрате свако будуће гостопримство активистима „АнтиДејтон“ покрета. Због очигледне злоупотребе очекује се и ограда дервентског главног имама Меџлиса ИЗ Муриза Абдурахмановића.


Нинко Ђурић