Покушај лична ватерполиста Звезде у Задру последњи је у низу тешких инцидената које су наши спортисти доживели у комшилуку.

Све је почело 2003. године, када су усташе после пораза њихове ватерполо репрезентације од Србије у финалу ЕП у Крању изазвале нереде на базену. Хулигани су тада напали новинаре, као и малобројне навијаче наше репрезентације.

Две године касније, у марту 2005, у Загребу су нападнути рукометаши Партизана и српски новинари који су пратили дуел црно-белих против Загреба. Тада је оштећен аутобус у којем су били рукометаши, а троје српских новинара је пребијено у престоници Хрватске.

У Сплиту су у јануару 2009. године нападнути кошаркаши Црвене звезде, када су на њих насрнули хулигани док су црвено-бели чекали лет за Београд. Тада је 20-ак дивљака јурило кошаркаше у згради аеродрома, а били су наоружани каменицама и моткама. Исте године на Светском првенству у рукомету су једино српски репрезентативци били изоловани у Задру и нису нигде могли да крену без полицијске пратње. Српски новинари који су пратили ово првенство били су смештени у Биограду, који је удаљен 28 километара од Задра.

Млади ватерполисти Партизана су у Загребу били нападнути у септембру 2016. године. Тада је 20-ак маскираних особа напало шесторицу српских дечака. Они су ручали у „Мекдоналдсу“, а кад су изашли група хулигани напала их је шипкама.

Дивљачког понашања нису били поштеђени ни српски стрелци, које су у новембру 2016. у Сплиту напале усташе. Дамир Микец, Душко Петров, Зоран Вујић и Срђан Јовановић су после вечере нападнути на паркингу једног ресторана.

ХРОНОЛОГИЈА НАПАДА НА СРПСКЕ СПОРТИСТЕ

2003. године нападнути српски ватерполисти у Крању
2005. године нападнути рукометаши Партизана у Загребу
2009. године нападнути кошаркаши Звезде у Сплиту
2016. године нападнути млади ватерполисти Партизана у Загребу
2016. године нападнути српски стрелци у Сплиту