Основци у Хрватској за лектиру уче како је Хрватски народ најугроженији, како су Хрвате клали, бацали у јаме, парали дечје утробе, копали им очи и чупали „хрватске језике“

Facebook

Неки учитељи четвртих разреда основних школа у Хрватској за лектиру су одабрали штиво непримереног садржаја, а надлежно министарство најављује реформу школског програма, преносе данас хрватски медији.

Ученици четвртих разреда основних школа у Хрватској у свом програму имају обраду духовне или религиозне поезије па се тако на списку лектире нашла књига „Пуса од крампуса“ Звонимира Балога.

Та збирка песама наглашава однос човека и Бога, а родитеље ученика је посебно заинтригирала песма „Госпа Међугорска“, те тврде како њени стихови нису примерени за ту старотну доб, наводи портал 24.сата.хр.

Читава збирка, осим изразито религијског карактера, одише националистичким набојем.

– Хрватски је народ најугроженији, најнесретнији на планету! Блајбург, Јазовка и друге пећине постаје су нашег крижног пута, дио хрватске реалности. У херцеговачким, истарским и личким јамама још се урлик врти, лелече јека очајничког падања. У царству безумне подивљале смрти под заставом победника славиле су се лажи и падања – једна је од строфа.

У следећој строфи говори се о парању дечјих утроба, копању очију, сакаћењу гениталија, чупању „хрватских језика“…

Из ресорног Министарства су поручили да се наведени наслов не налази на попису лектире у склопу плана и програма Хрватски језик те да ће се овакве теме, с увођењем пилот-пројекта реформе програма системски решавати – пише Јутарњи лист.

Извор: Танјуг