Исламска заједница Србије има поштовање према председнику Србије Александру Вучићу и релативно добре односе са властима у држави, каже муфтија београдски и војни, Мустафа Јусуфспахић, и истиче да би та верска заједница волела да се уваже и њена мишљења, када је у питању Косово.

„Не волимо да нам се земља цепа, а није ни праведно одвајати колевку ове земље“, рекао је Јусуфспахић, преносећи став ИЗС по том питању.

Исламској заједници Србије је, истиче, у интересу да у овој земљи буде више муслимана, а “цепањем Косова муслимани постају мањина”.

“То је уосталом оно што сам рекао и министру спољних послова Гамбије, која је преиспитивала своју одлуку о признавању независности Косова. То је нешто што ми искрено мислимо”, навео је Мустафа Јусуфспахић у интервјуу за Српски телеграф.

Напомиње да је с председником Вучићем иста генерација и поносан је, додаје, што може да му каже све што мисли, као и што се мишљење ИСЗ узима у обзир када се доносе неке важне одлуке.

“Тако бисмо волели да се уважи и наше мишљење када је у питању Косово”, навео је муфтија београдски.

Они, каже, гледају напред, ка будућности.

“Ту видимо нашу и вашу децу у слози, у земљи у којој нема трзавица. Ако то не постигнемо, бићемо одговорни пред Богом”, каже муфтија.

Сматра да Србија треба да буде веома поносна и што ове године обележава јубиларних 150 година постојања Исламске заједнице, што је, истиче, пола века више мултикултуралности у односу на Хрватску која је прошле године обележила 100 година постојања Исламске заједнице.

Говорећи о положају муслимана у Србији, Мустафа Јусуфспахић каже да имају сва права када су у питању законске одредбе, а да проблеми некада настају у пракси, зависно од општине до општине.

“Наша деца расту и одгајају се у Србији и ми јој желимо само најбоље. Исламска заједница Србије је увек била саставни део одбрамбеног система ове земље”, рекао је Јусуфспахић, који је и муфтија војни.

Показао је, напомиње, да муслимани у Србији то и даље јесу и да ради на томе да их што више анимира да уђу у систем одбране.

Између осталог, да служе војни рок, каже муфтија војни.

На питање како гледа на појављивање друге Исламске заједнице, са седиштем у Новом Пазару, Мустафа Јусуфспахић одговара питањем:

“Како гледа и Српска православна црква на Црногорску?”

Није, каже, задовољан, али не жели да иде у сукобе са браћом која гледају мало другачије на Београд, односно мало више преко Дрине.

1 KОМЕНТАР

  1. Srbi Muslimani i Srbi Pravoslavci su isti narod odnosno braća a ti ne odgovara katolickoj crkvi i masonima ilimunatima i velikim silama koje uništavaju sve normalne države zarad njihovog interesa! Svaka čast muftija ti si čovek koji pravo priča o i čovek kojeg Srbi mnogo poštuju!

Оставите Коментар