Према последњим подацима, у Србији тренутно борави око 3.400 миграната. То је број оних смештених у прихватне центре, али постоји и један број људи који се налази ван тих центара, а то су они са жељом да се што пре и на било који начин дочепају европске уније.

Близина границе разлог је што се у Бачком Брегу последњих месец дана поново, свакодневно, виђају групе миграната. Најлакши начин да се домогну Мађарске је преко Бајског канала, па мештани Бачког Брега, све чешће остају без својих чамаца.

„Обили су ми чамац три пута и прешли су на другу страну, према Мађарској. Нисам једини. Још три, четири чамца су обијена. Били су овде у једној кући. Видео сам групу од њих тридесетак на излазу из села. Није пријатно, нарочито увече“, казао је Матија Колар.

„Чамац су ми обили три пута за недељу дана. Вратим га назад, а како не идем сваки дан комшије ми јаве да ми је чамац поново обијен“, каже Матија Радичев.

Када чамцима пређу на другу обалу, мигрантима је отворен пут ка Мађарској.

„То је Карапанџа, иду онда према некадашњој караули, ту је шума и Мађарска. У близини граничног прелаза не могу прећи, али на овакав начин успевају“, каже Радичев.

Више миграната последњих недеља има и у Апатину и Сомбору. У Сомбору их има у свим деловима града. Углавном су у групама и углавном су то млади људи између 20 и 30 година.

Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here